V Ostravě soutěžily desítky výčepních. Pět nejlepších míří do velkého finále Pilsner Urquell Master Bartender 2015

11.6.2015 Pilsner Urquell

Prvních 5 finalistů z východních Čech a Moravy se probojovalo mezi nejlepší tuzemské výčepní. Ve čtvrtek 11. června poměřili své síly v regionálním kole desátého ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. V ostravské restauraci PUOR Slezska museli v soutěži prokázat ty nejlepší technické znalosti a dovednosti v péči o pivo a výčep nebo v přístupu k hostům. Zvítězil Rostislav Janko z brněnské Stopkovy plzeňské pivnice. Soutěž se nyní přesouvá do Plzně, středních Čech a Prahy. Jméno vítěze pro rok 2015 vzejde začátkem srpna z národního finále, kdy dvacítka nejlepších výčepních předvede svůj um široké veřejnosti a odborné porotě v Plzni.

Rostislav Janko z brněnské Stopkovy plzeňské pivnice zvítězil v prvním z regionálních kvalifikačních kol soutěže o nejlepší výčepní Pilsner Urquell Master Bartender. Na druhém místě se umístil Roman Rašner z olomoucké M Trojky, na třetím Marie Holcmanová z ostravské Pivnice Srub. Do národního finále je doprovodí ještě Michal Španěl a Martin Kludka, kteří obsadili čtvrté, respektive páté místo ze 43 přihlášených účastníků soutěže.

 

„Dnes to bylo neskutečně složité,“ řekl Rostislav Janko, vítěz ostravského kola. „Seděl jsem hned v první řadě, takže jsem si mohl dopředu udělat představu o konkurenci. Jakmile jsem si ale stoupnul za výčep, šlo to samo,“ dodal s tím, že právě denní kontakt s lidmi mu dal odvahu čepovat před porotou. „Vítězství mi dalo motivaci sbírat dál nové zkušenosti, zároveň to je důkaz, že to, čemu se dlouhodobě věnuji, nese své ovoce,“ zakončil vítěz.

 

Postupující do finále:

  1. 1. Rostislav Janko Stopkova plzeňská pivnice Brno
  2. 2. Roman Rašner M Trojka Olomouc
  3. 3. Marie Holcmanová Pivnice Srub Ostrava
  4. 4. Michal Španěl Original Baseball restaurant Arrows Ostrava – Poruba
  5. 5. Martin Kludka Pivnice Assen Ostrava

 

Přijdou utajené kontroly v restauracích

„Všichni postupující účastníci prokázali vysokou profesionalitu. Nehodnotili jsme jenom to, jak čepují pivo, ale také jejich celkový projev stejně jako odborné znalosti z výroby a uskladnění piva či péče o výčepní zařízení,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který je zároveň předsedou prestižní soutěže. „Těší nás velký zájem přihlášených, ale postupující ještě nemají zdaleka nic jisté,“ dodává Berka s tím, že finalisty čeká těžký úkol ve formě utajených kontrol přímo v jejich domácích hospodách a restauracích: „Dobře umyté sklo, opláchnutí sklenice před čepováním, technika načepování, úroveň servírování, teplota piva, pěna, ale také osobnost výčepního a jeho komunikace s hosty, chování za výčepem či čistota oblečení. Nic z toho porotcům neunikne. Naši lidé budou hodnotit přísně, naším cílem je nejen vařit plzeňský ležák Pilsner Urquell té nejvyšší kvality, ale zároveň neustále a dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice. A o to jde v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender především.“

Letos se koná 10. ročník soutěže. Doposud úřadujícím mistrem výčepním je loňský vítěz Pavel Pressburg z pražské Malostranské Besedy, který bude členem odborné poroty v sekci čepování.

Velké finále se pak uskuteční 5. a 6. srpna v Plzni. „Ve středu 5. srpna finalisté absolvují v pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastní se vzdělávacího bloku a večer představí své umění veřejnosti. Následující den je čeká praktická část před odbornou porotou a slavnostní vyhlášení na galavečeru,“ doplňuje tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová. Vítěz národního finále získá možnost uvařit si vlastní várku společně se starším obchodním sládkem Václavem Berkou, cestu po vybraných evropských provozovnách čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu obchodního sládka, trofej pro vítěze, ale zejména přinese své restauraci vysokou prestiž a signál hostům, že „jeho“ restaurace se umí o pivo a své hosty skutečně skvěle postarat.

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určena všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell. K úspěchu v soutěži je nezbytná dokonale zvládnutá technika čepování, vzorná péče o pivo, vynikající znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a především charizma, se kterým je třeba zákazníka přesvědčit o kvalitách tradičního plzeňského ležáku. Cílem soutěže je dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice prostřednictvím lidí, kteří pivo „dělají“ každý den.

Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová je médiím k dispozici

na těchto kontaktech:

Mobil: +420 724 617 219

Email:


Poznámky pro editory:

  • S celkovým prodejem přes 10 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2014 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
  • SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, se 70 tisíci zaměstnanci v 80 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých, jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuine Draft a Grolsch, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Austrálie) nebo Tyskie (Polsko).

Ostrava