Apropos – první značková Kozlovna na Starém Městě

29.1.2014 Velkopopovický Kozel

Jedenáctka kozel z nových pivních tanků
Nové prostory v dříve nevyužívaném sklepení a pivní tanky s Velkopopovickým Kozlem 11°. Tak vstoupila Kozlovna Apropos na pražském Starém Městě do nového roku.  V pořadí desátá Kozlovna je součástí stejnojmenného konceptu hospod, v Praze je teprve druhá.

První hosty přivítala restaurace Apropos už v roce 2002, kdy ji převzali současní majitelé. V té době ale na rohu Křížovnické a Platnéřské ulice disponovali jen pětašedesáti místy u stolu. A tak majitelé Petra a Tomáš Dudkovi přemýšleli o změně. Nejen interiéru a rozšíření kapacity, ale i co do směřování podniku do budoucna.  V roce 2012 se jejich myšlenky a plány na fungování restaurace potkaly s konceptem Kozloven Plzeňského Prazdroje.

„Byli jsme rádi, když nás odborníci z Plzeňského Prazdroje přesvědčili, že s Velkopopovickým Kozlem budeme na celém Starém Městě jediní. Vždyť nejbližší a v Praze i do té doby jediná Kozlovna je na druhém vltavském břehu na Smíchově,“ říká Petra Dudková.

Originalita ve dvou podlažích

Kozlovna Apropos prošla dvěma fázemi rekonstrukce, první, loni v únoru, zasáhla přízemí. Interiér se změnil během jediného měsíce. Souběžně se stavební firma pustila i do sklepení. Během několika dalších měsíců tak vznikla originální a atraktivní část nejen pro hosty, ale také pro umístění pivních tanků. Sklep si kromě běžných návštěvníků oblíbili firemní zákazníci, je totiž ideálním prostorem pro pořádání speciálních akcí, firemních setkání
a prezentací, ale pronajmout si ho lidé mohou i pro rodinné a soukromé společenské akce. Celková kapacita se zvýšila na 200 míst u stolu ve dvou podlažích.

„Kozlovny svým pojetím a zpracováním exteriéru i interiéru vyjadřují filosofii značky Velkopopovický Kozel. Jejich posláním je vytvořit příjemnou tradiční hospodskou atmosféru s ohledem na současné požadavky na vybavenost a služby se zaměřením na kvalitní kuchyň. Vybavení Kozloven je řemeslné a bytelné, využívá přírodních materiálů a prvků spojených s Kozlem,“ popisuje marketingový manažer značky Velkopopovický Kozel Karel Kraus. „Koncept Kozloven byl prostě stvořen k příjemnému zážitku z návštěvy restaurace a vychutnání si Velkopopovického Kozla, poctivého českého piva, které je nejlepší odměnou za každodenní, poctivou práci.“

Dvojnásobné České pivo roku, Velkopopovický Kozel 11°, se v Apropos čepuje ze čtyř tanků. Na dvou výčepech nechybí ani sudový Velkopopovický Kozel Černý, Pilsner Urquell a také nefiltrovaný Velkopopovický Kozel. Všechna piva hostům čepují nejen do klasického pivního skla, ale také do stále oblíbenějších tupláků (1 litr). V nabídce jsou také všechny varianty nealkoholického piva Birell.

Čerstvost a poctivost denně na talíři

V Kozlovně Apropos připravují kvalitní česká jídla s důrazem na poctivé a čerstvé suroviny, ale také výborné steaky na lávovém grilu, které se grilují přímo před očima hostů
v restauraci. Slovo polotovar tu neznají. Skvělé jídlo je už na první pohled připravované
s láskou a profesionalitou, ač v samém centru Prahy, tak i za velice přijatelné ceny. Šéfkuchař Tomáš Miňovský dodává: „Nejvíce žádaná jsou pečená vepřová kolena a také naše kachna. Naší specialitou je velký selský talíř Apropos.“ V Apropos mají také pestrou nabídku čerstvých ryb, nechybí ani cenově výhodné polední menu.

V Kozlovně Apropos v Křížovnické 4 mají otevřeno denně od 11.00 do 24.00, v pátek a sobotu ještě o hodinu déle.


Poznámky pro editory:

  • První várka piva byla ve Velkopopovickém pivovaru uvařena 15. 12. 1874 a o rok později již bylo vystaveno (uvařeno a prodáno) 18 000 hl piva. Již po několika letech se pivovar stal třetím největším v zemi. Proslulá byla zejména výroba silného tmavého piva. Velkopopovický pivovar je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s.
  • Návštěvníci pivovaru se mohou těšit na prohlídkovou trasu, která představuje zajímavou a zábavnou formou historii i současnost pivovaru a jeho okolí. Součástí prohlídky je i ochutnávka v ležáckém sklepě a živý maskot pivovaru – kozel Olda.
  • Pivovarský Kozlí obchůdek s dárkovými předměty nabízí návštěvníkům široké spektrum zajímavých dárků s pivní tematikou.
  • Přímo v areálu pivovaru se nachází restaurace Velkopopovická Kozlovna. Restaurace nabízí českou kuchyni a široký sortiment čepovaného piva – zejména vynikající jedenáctka Velkopopovický Kozel Medium čepovaná přímo z pivních tanků.
  • Návštěvnost pivovaru je navíc podpořena i celou řadou kulturních akcí, které se zde každoročně konají. Největší a nejvýznamnější akcí je Den Kozla, který se tradičně koná vždy v červnu
  • S celkovým prodejem téměř 9,9 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2012 (včetně zahraničních prodejů) a  s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
  • SABMiller plc je jednou z  předních světových pivovarnických společností, se 70 tisíci zaměstnanci v  75 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuine Draft a Grolsch, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Austrálie) nebo Tyskie (Polsko).


Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová je médiím k dispozici

na těchto kontaktech:

Mobil: +420 724 617 219

Email:

Praha