Před bednáři stojí nová výzva. Vyrobí speciální Sud Pětatřicátníků u příležitosti 100 let od začátku I. světové války.

23.7.2014 Ostatní produkty

Výrobu velkých pivovarských dřevěných sudů lze spatřit pouze vzácně. Tentokrát však navíc připravuje parta bednářů Plzeňského Prazdroje, která jako jedna z mála v celé Evropě zachovává řemeslnou zručnost pivovarských bednářů, nový dubový ležácký sud ke speciální příležitosti.

Letošní Sud Pětatřicátníků věnují bednáři a sládci Plzeňského Prazdroje v souvislosti s výročím 100 let od začátku První světové války po svém dokončení památce statečného 35. pěšího pluku složeného z mladých mužů města Plzně včetně odvedenců z řad pracovníků tehdejšího Měšťanského pivovaru.

Prazdroj doslova hýčká bednářský um nejen z úcty k tradici, ale i z praktických důvodů. Malé množství ležáku Pilsner Urquell dozrává v historických sklepích pivovaru v naprosto stejných podmínkách jako před více než 170 lety. Pivo zrající postaru v dubových sudech pivovarských sklepů slouží k trvalému porovnávání s pivem vyráběným s  pomocí moderních technologických zařízení. To je hlavní důvod, proč Plzeňský Prazdroj jako jeden z mála pivovarů stále používá pro kvašení a dokvašování části piva tradiční dubové kádě a ležácké sudy. A proč jako jediný pivovar v Čechách stále zachovává bednářskou partu.

„Plzeňský Prazdroj je jedním z posledních míst v Evropě, kde se zachovává řemeslná zručnost pivovarských bednářů. Bednáři stavějí a opravují sudy náročnými klasickými postupy, které si předávají z generace na generaci. Pro zachování řemesla je proto důležitá výchova dalších nástupců mistrů pivovarských bednářů,“ vysvětluje Jindřiška Eliášková, manažerka cestovního ruchu a historického dědictví společnosti Plzeňský Prazdroj.

Počátky bednářského řemesla se datují od 8. století a ve středověku bývalo tzv.  čestným zaměstnáním. Nemohl jej vykonávat syn metaře, kata či hlídače dřeva aj. I dnes si tato profese klade poměrně vysoké nároky. Plzeňský Prazdroj, jehož původní bednárna vznikla hned při založení pivovaru v roce 1842, vyhledává adepty bednářského řemesla mezi zkušenými truhláři.

Také samotné dřevo, z kterého se sudy a kádě vyrábějí, podléhá přísnému výběru. Na výrobu pivních sudů se používá výhradně dubové dřevo, přičemž porážené duby musí mít v průměru více než 70 cm a do výšky 10 m nesmí růst větve. Duby se těží v místech, kde je tvrdší podloží a stromy rostou pomalu. Minimální přírůstek, tedy letokruhy blízko sebe, je důležitá vlastnost dřeva, aby sud neprotékal. Nejvhodnější doba těžby je v zimě: ve fázi vegetačního klidu neobsahují stromy tolik mízy. Než se dřevo použije na výrobu sudů, musí schnout přirozenou cestou v tzv. štosech minimálně 6 let.


Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová je médiím k dispozici

na těchto kontaktech:

Mobil: +420 724 617 219

Email:


Poznámky pro editory:

  • S celkovým prodejem téměř 9,7 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2013 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
  • SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, se 70 tisíci zaměstnanci v 75 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých, jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuine Draft a Grolsch, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Austrálie) nebo Tyskie (Polsko).

 

Plzeň