Hvězda sládků
Ocenění špičkové kvality!

Hvězda sládků je nový typ hodnocení českých hospod a restaurací, zaměřený na celkovou péči o pivo. Hvězdu hospodám ji udělujeme vždy na jeden kalendářní rok a je garantem špičkové kvality. Dostat ji mohou opravdu jen ti nejlepší.

Jak se rodí nová hvězda?

Hodnotíme komplexní péči o pivo podle přísných kritérií. Důležité jsou technické parametry – jak a kde hospoda pivo skladuje, sanitace pivního vedení a pravidelná péče o něj, stav výčepního zařízení, čerstvost sudu nebo tanku i správný tlačný plyn. Hospoda, která vše splní, postupuje do druhého kola hodnocení.

Naši experti ji v utajení dvakrát navštíví a hodnotí kvalitu čepovaného piva – zda je načepované v čisté, mokré a chladné sklenici, kontrolují výšku a strukturu pěny a samozřejmě i jeho chuť.

Desatero pro nejlepší pivo

Kam s ním? Do chládku a do čista!

Aby hospodský mohl nabízet hvězdné pivo, musí se o něj patřičně starat hned po závozu! Pivu nesvědčí teplo ani přílišná zima, optimální teplota pro skladování je mezi 5 a 8 stupni Celsia. Místnost musí mít omyvatelné stěny a její podlaha se svažovat k odpadní jímce. Hostinský dohromady s pivem neskladuje potraviny. Naši inspektoři vše pečlivě kontrolují!

Dobré je jen čerstvé a správně nasycené

Pro kvalitu piva a jeho čerstvost je důležitý tlačný plyn. Skvěle chutná jen to, které je čerstvé a správně nasycené. Pro všechna sudová piva je ideální směs oxidu uhličitého a dusíku, a to v poměru 1:1. Případně čistý oxid uhličitý. Tankové pivo se tlačí standardně vzduchem, který ovšem nepřichází do kontaktu s pivem. Vzduch není dobrý pro pivo vůbec, způsobuje leda jeho zvětrávání.

Čisté trubky jsou základ

Bez čistých trubek nikdy hvězdné pivo nenačepujete. Naopak. Může být kalné, s nedobrou chutí. Trubky se ve správné hospodě proplachují vodou každý den. Sanitace pivního vedení se pak provádí nejpozději po čtrnácti dnech, u tankového piva každý týden. Odborné firmy každou návštěvu zaznamenají v sanitační knize. Kdo se nestará, nemá u nás šanci!

Saponáty nepoužíváme!

Pivo pijeme ze sklenic a ty si zaslouží exkluzivní péči. Hospodský je rozhodně nesmí čistit běžnými saponáty. V hvězdných hospodách se používají zásadně speciální mycí prostředky určené na pivní sklo a výčepní vždy po jejich použití ještě sklenici opláchne čistou vodou. Naši inspektoři se na to zaměřují.

Výčep, brána piva k zákazníkovi

Výčepní pult je srdcem každé hospody a musí svítit čistotou. Hvězdní hospodští mu proto věnují náležitou péči. Pravidelně se o něj starají a udržují jej v perfektním stavu. Čistí jak výčepní hlavu, tak i kohouty a samotný výčepní pult.

Střídání zakázáno: Kde je pivo, není limo

Důležité pravidlo pro hvězdné pivo: Nepouštět do pivních trubek slazené ochucené nápoje. Střídání je v pivnicích zakázané! Limonády totiž negativně ovlivňují kvalitu piva. Mají mít vlastní cestu na výčepní pult. Kdo střídá, ten na hvězdu nedosáhne.

Do chladné, mokré sklenice, prosím

Naprostý základ desatera: Pivo se čepuje vždy do čisté, vychlazené a mokré sklenice. Výčepní, který sklenici suší utěrkou, asi zabloudil odněkud ze závodní jídelny. S takovým hostinským by se naši inspektoři opravdu nemazlili.

Teplé, mělo by se vychladit!

Lepší teplý pivo, než studená….. Tato moudrost Járy Cimrmana u nás neobstojí. Všechny chutě v pivu vyniknou pouze pokud je servírované za doporučené teploty. Ta se pohybuje kolem 7 stupňů Celsia (+/- 1°C).

Hospodský, nejdůležitější degustátor

Hospodští v hvězdných pivnicích jsou řádně proškoleni nejen v péči o pivo a výčepních dovednostech, dobře také vědí, jak má chutnat. Pravidelně kontrolují jeho chuť i vůni. A čepují jen to, o kterém jsou na 100 procent přesvědčeni. My na to dáváme při našich inspekcích pozor!

Jen z čerstvého sudu

Správný hostinský sleduje, jak dlouho má naražené pivní sudy a dá na doporučení, do kdy má pivo vyčepovat. Jen tak bude mít vždy maximální kvalitu. A nikdy nenabízí pivo starší, byť by ještě nebylo „prošlé“.

Jak získat Hvězdu sládků?

Chcete, aby se vaše hospoda nebo restaurace honosila titulem Hvězda sládků?
Kontaktujte nás, my vaši provozovnu navštívíme a zahájíme vaši cestu za Hvězdou.

 

Více o certifikátu