Plzeňský Prazdroj zve na výstavu Za Českým pivem

18.7.2012 Společnost

„České pivo má výborný zvuk, ale skutečná znalost, jak vzniká, jaká je jeho historie a původ, je poměrně nízká. Proto jsme se rozhodli fenomén našeho piva přiblížit prostřednictvím výstavy Za Českým pivem, která zároveň vyzývá k návštěvě turistických tras v našich pivovarech, kde se české pivo již desítky let vaří,“ sdělila Jindřiška Eliášková, manažerka rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

Z výzkumu* veřejného mínění vyplývá, že pro pivaře je důležitý jak český původ jak surovin, tak piva samotného. Téměř všichni (96 % dotázaných) dávají přednost pivu z Česka a pro 89 % lidí je důležité, že je české pivo vyrobeno z domácích surovin. Výstava představuje také Chráněné zeměpisné označení, které bylo registrované v EU a které prostřednictvím Státní zemědělské a potravinářské inspekce garantuje pivařům právě jeho českost**. Tuto známku zná už jen 23 % respondentů.

Myšlenkou celé výstavy je představit právě fenomén Českého piva a návštěvnické trasy Plzeňského Prazdroje jako moderní a interaktivní. Prostřednictvím informačních panelů doplní Plzeňský Prazdroj údaje pro návštěvníky a společně s prohlídkou pivovaru jim výstava nabídne ucelený obrázek o „Českém pivu“. Unikátní a citlivé spojení tradičního a nového činí z pivovarů Plzeňského Prazdroje vyhledávanou turistickou destinaci.

Informační panely jsou zpracované v české a anglické mutaci a návštěvníky detailně seznamují nejen s historií pivovarů Plzeňského Prazdroje, ale také s jejich současnou podobou. Samostatně se pak věnují fenoménu Českého piva.

Výstava Za Českým pivem poběží v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje celé léto až do 21. září 2012.

* Výzkum pro Plzeňský Prazdroj, listopad 2011,  736 respondentů – konzumentů piva.

** Piva, která chtějí označení České pivo používat, musí splňovat stanovená kritéria:

  • místo výroby ve vymezené zeměpisné oblasti (ČR)
  • Česko jako místo původu a složení základních surovin (chmel, slad, voda)
  • použitá technologie typická pro výrobu českého piva
  • kvalitativní ukazatele hotového piva, jako je extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH, míra prokvašení

Poznámky pro editory:

  • Aktivity Plzeňského Prazdroje pro návštěvníky Plzně zahrnují Návštěvnické centrum, návštěvnické trasy Pilsner Urquell a Gambrinus, dále Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí v centru města.
  • Inspiraci k návštěvě pivovaru lze nově najít na stránkách www.prazdrojvisit.cz, které jsou věnovány prohlídkovým trasám a všem službám, jež pivovar pro návštěvníky poskytuje.
  • Vedle češtiny, angličtiny a němčiny mohou turisté absolvovat prohlídku také ve francouzštině, čínštině a ruštině.
  • Součástí nabídky pivovaru je i společenské a kulturní centrum Secese, které je možné využít k pořádání oslav, kulturních, vzdělávacích i prezentačních akcí.
  • Pivovarské muzeum v Plzni se nalézá v původním právovárečném domě ve Veleslavínově ulici, který se zachoval ve své autentické podobě. Muzeum bylo otevřeno v roce 1959, u příležitosti 100. výročí ochranné známky Plzeňské pivo.
  • 800 metrů dlouhý prohlídkový okruh Plzeňského historického podzemí je přístupný z budovy Pivovarského muzea. Labyrint chodeb, sklepů a studní byl pod městem Plzní budován již od 14. století a je neodmyslitelně spojen s historií i současností města.
  • V roce 2011 navštívilo pivovar, Pivovarské muzeum a historické podzemí přes 250 000 návštěvníků z celého světa. Sám pivovar Plzeňského Prazdroje patří k nejatraktivnějším turistickým destinacím v České republice.
  • Oddělení turistiky a péče o kulturní dědictví v Plzeňském Prazdroji se stará také o prohlídkové trasy, turistický ruch a prodej upomínkových předmětů v pivovarech Velké Popovice a Radegast. Celkem v roce 2011 přivítaly všechny turistické objekty a zajímavosti v péči Plzeňského Prazdroje více než 290.000 návštěvníků.

Kontakt:

Jiří Mareček
Plzeňský Prazdroj
724 617 219

Plzeň