Bednářská tradice v plzeňském pivovaru žije dál

2.8.2005 Novinky

Po téměř padesátileté přestávce vyrábí parta bednářů v plzeňském pivovaru nový ležácký sud. Naposledy se sudy vyráběly v roce 1957, od té doby se jen opravovaly. Od šesti hodin ráno bednáři vyrábějí sud klasickým náročným postupem, jehož jednotlivé části nejsou zaznamenány v žádném návodu a předávají se bezprostředně v praxi, z generace na generaci. Plzeňský pivovar je jedním z posledních míst v Evropě, kde se toto tradiční řemeslo zachovává a dále se rozvíjí. Bednářství, dubové ležácké sudy, kvasné kádě a část původních sklepů, kde se dříve vyrábělo pivo, představuje významnou součást prezentace pivovaru pro širokou veřejnost, důkaz trvalé péče o tradice a  historické kořeny unikátního piva Pilsner Urquell.

Řemeslo bednářské a bečvářské patřilo k pivovarům zcela neodmyslitelně. Začátkem 20. století se v pivovarských sklepích v Plzni používalo na 9000 dřevěných sudů a kádí. Bednářství se jako tvořivý obor rozvíjelo zhruba do  poloviny 20. století, kdy jeho postupný útlum přivodilo užívání kovových nádob v  domácnostech i průmyslové výrobě.

Díky bednářům, kteří se stále starají o sudy a kádě, může pivovar ve svých sklepích udržovat v malém objemu tradiční výrobu nefiltrovaného a  nepasterizovaného piva Pilsner Urquell. Pivo, zrající v dubových sudech, není jen součástí nabídky pro návštěvníky, ale slouží též jako podklad k trvalému vyhodnocování chuťového profilu, kvality a dalších vlastností piva Pilsner Urquell – pro porovnání s průmyslovou výrobou. Proto jsou bednáři pro pivovar důležití i dnes, v době cylindro-kónických tanků, KEG sudů a plechovek.

Také proto si Plzeňský Prazdroj vychovává nové bednáře, kteří jednou nahradí staré mistry a uchovají toto nádherné starobylé řemeslo a jeho taje pro budoucí generace. Na rozdíl od minulosti, kdy výchova nových učňů probíhala za aktivního provozu, je dnes tento proces náročnější a složitější, vyžaduje více času a  soustředění. Plzeňský Prazdroj proto vyhledává adepty bednářského řemesla mezi zkušenými truhláři.

Dnes vyráběný sud bude sloužit veřejnosti už při letošním Pilsner Festu na přelomu září a října – bude se z něj čepovat pivo v historických sklepích.

Fakta o bednářích a ležáckých sudech v pivovaru Plzeň (DOC)
Výroba ležáckého sudu v pivovaru Plzeň (DOC)
Malý slovník bednářsko-český(DOC)

Plzeň