Mistři bednáři předvedli smolení sudů v akci

10.4.2014 Společnost

Jarní revizí dnes prošlo pod vedením Josefa Hrůzy dílo bednářů z Plzeňského Prazdroje. Na nádvoří pivovaru vysklepili a vysmolili dubové sudy, ve kterých ležák Pilsner Urquell leží a dozrává v historických sklepích pivovaru. Pivo uvařené dle tradiční receptury, kvasící a zrající v původních podmínkách v dubových kádích a sudech slouží plzeňským sládkům k pravidelnému porovnávání s pivem vyrobeným v současném zařízení, aby zůstala výjimečná chuť piva Pilsner Urquell zachována.

Vysklepování a smolení dubových sudů patří do tradiční péče bednářské party o dřevěné dubové kádě a sudy, určené ke kvašení a dozrávání plzeňského piva v historických sklepích pivovaru. „Bednáři významně pomáhají zachovávat tradiční výrobu piva Pilsner Urquell. Plzeňské pivo tak v malém množství kvasí v dubových spilečných kádích a dozrává v historických sklepích pivovaru v naprosto stejných podmínkách jako před téměř 172 lety

a slouží nám sládkům k neustálé kontrole senzorických i chuťových vlastností tohoto piva a k porovnání chuti s pivem vyrobeným současnými technologiemi,“ uvedl Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.

„Kontrolovat plzeňský ležák z dřevěných sudů pravidelně přicházejí nejen současní, ale i emeritní sládci pivovaru. A samozřejmě degustovat jej mohou v autentickém prostředí historických sklepů i sami návštěvníci,“ doplnila Jindřiška Eliášková, vedoucí oddělení péče o historické dědictví a rozvoj cestovního ruchu v Plzeňském Prazdroji.  Mezi každoroční jarní a podzimní činnosti bednářské party patří pravidelná údržba dubových sudů a kádí, výměna dřeva, tzv. dužin, čištění a smolení sudů, čištění kádí, veškerá manipulace se sudy a samozřejmě i výroba nových ležáckých sudů.

Smolení

Základním materiálem pro výrobu pivovarské smoly je pryskyřice, která se získává z jehličnatých stromů, hlavně z borovic. Používá se směs čínské, kanadské a americké pryskyřice. Pivovarská smola vzniká společným povařováním různých druhů smoly, které trvá čtyři hodiny. Teplota smoly během vaření dosáhne 200° C.

Ruční smolení ležáckých sudů začíná odsmolováním, kdy se rozpustí v sudu stará smola. Poté se do sudů o objemu až 50 hl nalije cca 40 litrů 200° C horké nové smoly, sud se tzv. štorcuje (převaluje), aby smola zatekla do všech pórů. Přebytečná tekutina se vylije a smola se nechá zaschnout při cca desetiminutovém kutálení, aby se rovnoměrně rozlila. Smola nesmí dodávat pivu žádnou příchuť.

Unikátní řemeslo spojené s plzeňským pivovarem

O tom, že řemeslo plzeňských bednářů patří ke světové raritě, svědčí i stáž mladých francouzských bednářů, kteří se zde v červenci loňského roku učili pivovarskému bednářskému umění po dobu dvou týdnů.

Unikátnost v Plzni stále zachovávaného řemesla také potvrzuje ocenění Nositelé tradice lidových řemesel, které za významnou péči o odkaz dávných řemeslných tradic od Ministerstva kultury v září 2012 převzal za celou bednářskou dílnu mistr bednářů Josef Hrůza.


Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová je médiím k dispozici

na těchto kontaktech:

Mobil: +420 724 617 219

Email:


Poznámky pro editory:

  • S celkovým prodejem téměř 9,7 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2013 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
  • SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, se 70 tisíci zaměstnanci v 75 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých, jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuine Draft a Grolsch, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Austrálie) nebo Tyskie (Polsko).

Plzeň