Třicet let je věrná Velkopopovickému Kozlu. Teď se jí splnil sen!

29.7.2014 Velkopopovický Kozel

Pětaosmdesátileté Josefě Fenclové se v červenci splnilo velké přání. Přijala pozvání od Kozla z Velkých Popovic a po 30 letech věrnosti této značce piva se konečně podívala osobně do pivovaru. „Těšila jsem se na živého kozla, ale krásnej chlap je lepší přivítání,“ zahájila paní Josefa svoji návštěvu ještě před branami pivovaru, když ji vítal sládek Vojtěch Homolka. Na živého kozla Oldu došlo nakonec taky, ale nejdříve čekal na návštěvu speciální program.

„O přání paní Josefy navštívit náš pivovar a setkat se se sládkem jsme se dozvěděli z programu Plníme přání seniorům společnosti Sodexo,“ vysvětluje Vojtěch Homolka. Paní Josefa Fenclová, ač nyní žije v Domově seniorů Manželů Curieových v Třebíči, prožila celý život v Praze na pomezí Smíchova. „Jméno velkoprůmyslníka Františka Ringhoffera, který tam vyráběl vagóny a založil Velkopopovický pivovar, je jí dobře známé. Jediné pivo, které uznává, je Kozel. Vzácnějšího hosta jsme si nemohli přát,“ dodává sládek s úsměvem.

Protože šlo o nevšední návštěvu, zahájila paní Josefa prohlídku v historické varně, kde se společně se sládkem pustila do živé debaty a společně si načepovali ukázkové půllitry. Nejdřív pěnový polštářek, a pak pod něj rychle načepovat zbytek sklenice. „Točený Kozel je tu vynikající,“ přiznala paní Josefa a dodala, že má doma vždy po ruce alespoň lahvového. „Já mám v lednici dvě láhve na den. Jedno po obědě a druhé po večeři. Kvůli trávení.“ Jiné značky piva a v jiném množství nepije už třicet let. „Dnes ale možná udělám výjimku. Dáme si ještě?“ otočí se na sládka.

 

Během prohlídkové trasy „Po stopách Kozla“ se zastavila právě u části věnované historii rodu Ringhofferů. Výlet časem ji v rámci prohlídkové trasy dovedl až do kina, kde se podívala na krátký film o pivovaru.

„Návštěvu sklepů nevynechám,“ směje se paní Josefa dotazu, zda se jí chce absolvovat schodiště a náhlý teplotní šok. Ve sklepích je něco málo nad nulou, na nádvoří žhne slunce. „Jdeme,“ kráčí po schodech a odměnou jí je vůně a následně i chuť nefiltrovaného a nepasterizovaného Kozla. V pivovaru je zrovna na exkurzi zájezd ze severu, plný autobus Finů. Ti ale už ve sklepě nejsou, všichni jsou namačkáni u ohrádky s živým kozlem Oldou, ke kterému míříme. Naštěstí zahraniční návštěvníci brzy odchází pryč a dvouletý Olda, zvyklý nechat se drbat a rozmazlovat, pózuje před paní Josefou jako skutečný kavalír.

„Musím všem v domově přivézt nějaké dárky,“ nezapomíná paní Josefa, a tak jdeme do Návštěvnického centra, kde vybírá dárkové balení šesti lahví. Od pivovaru navíc dostává další dárkový balíček jako vzpomínku na výlet a od sládka Vojtěcha Homolky knihu „Velkopopovická legenda“ s věnováním. Po obědě a zasloužené chvíli odpočinku v Kozlovně odjíždí paní Josefa zpátky do Třebíče. Bohatší o splněný sen.

 

 

 

Kontakt:

Kateřina Krásová

Plzeňský Prazdroj

724 617 219

 

Velkopopovický Kozel na sociálních sítích:

Facebook: https://www.facebook.com/KozelCZ

Youtube: https://www.youtube.com/user/KozelCZE

Velké Popovice