Gambrinus Mistrovství v ručním česání chmele vyhrála křehká blondýnka. Porazila chlapy a sklidila obdiv slavných osobností

25.8.2014 Gambrinus

Vlastníma rukama sklidila během necelých čtyř hodin sedm věrtelů chmele a zasloužila si tak titul Gambrinus Mistr v ručním česání chmele 2014 a hlavní výhru, sud Nepasterizovaného Gambrinusu. „Na chmel chodím od mala, je to sice tvrdá práce, ale mě baví,“ řekla s úsměvem Mistryně Zdena Malafová. Ta porazila dlouholeté česáče a sklidila obdiv i přítomných slavných osobností, které nejen, že soutěžící v průběhu Mistrovství povzbuzovaly, ale zapojily se i do samotného česání.

Mistrovství v ručním česání chmele proběhlo pod záštitou pivovaru Gambrinus 23. 8. v Přílepech na Rakovnicku podruhé, v souhrnu se pak klání konalo již poosmé. Setkala se tu dvacítka méně i více zkušených česáčů z různých koutů republiky. Někteří jezdí na chmelové brigády už desítky let – od svých studií, a jiní tu byli prvně. Ač bylo nejmladšímu česáči pouhých šest let, nebyl žádným nováčkem, účastnil se totiž soutěže i loni.

O skvělou tradiční náladu a správného ducha chmelových brigád se postaraly i slavné osobnosti – kromě bývalých československých fotbalových reprezentantů Antonína Panenky a Karola Dobiáše, především zpěvák a herec Josef Laufer. „Letos je to přesně padesát let, co jsme točili film Starci na chmelu. Když jsme na tom pracovali, nečekali jsme, že se z toho stane česká filmová klasika a jsem rád, že jsem dnes měl tu možnost vrátit se na chmelnici a zavzpomínat na staré časy,“ řekl s úsměvem Laufer. Na něj čekalo v Přílepech překvapení. Organizátoři mu k jeho čerstvě dožitému jubileu 75 let darovali rovných 75 litrů sudu.

Čerstvá Mistryně v ručním česání chmele převzala výhru v podobě padesátilitrového sudu Nepasterizovaného Gambrinusu se slovy, že výhru nečekala, jela na „brigádu“ pobavit se „Nepřijela jsem s tím, že vyhraji, o to víc mám z výhry dobrý pocit a výhru si rozhodně vychutnám,“ řekla paní Zdena Malafová s rukama zelenýma od chmelových šišek.

„Na chmelové brigády se pomalu ale jistě zapomíná, lidi dnes mají jiné zájmy, i když to bývalo moc fajn a já sama na to ráda vzpomínám,“ řekla Eva Kutílková, majitelka chmelnice, která všechny bohatě pohostila.

České chmelnice neodmyslitelně patří k rázu české krajiny – hlavně na západě Čech – Žatecku a Rakovnicku. Pivovar Gambrinus – nositel Chráněného zeměpisného označení (CHZO) České pivo – chce takový stav zachovat a podporovat tak tuzemské zemědělce. „Receptura piva Gambrinus je založená na ryze českých surovinách. Abychom pivo uvařili, odebíráme konkrétní odrůdy chmele a ječmene z českých polí. Jedině tak můžeme zachovat specifickou chuť, kterou má,“ vysvětlil sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek.

 

 

Pro více informací kontaktujte:

Kateřina Krásová

Tisková mluvčí

Plzeňský  Prazdroj, a.s.

Ovocný trh 8, Praha 1 110 00

+420 724 617 219

 

Vladimír Jurina

PR Manager

Plzeňský Prazdroj, a.s.

Ovocný trh 8, Praha 1, 110 00

+420 724 617 886

 

Plzeňský Prazdroj na sociálních sítích:

Twitter                   https://twitter.com/Prazdroj1

LinkedIn                https://www.linkedin.com/company/plzensky-prazdroj

Youtube                http://www.youtube.com/user/PlzenskyPrazdroj1

 

 

Poznámky pro editory:

  • Široké portfolio značky Gambrinus se skládá z produktů Gambrinus Originál 10°, Gambrinus 11° Excelent, světlého ležáku Gambrinus Premium a Gambrinusu Dry s nižším obsahem cukru.
  • Od roku 2012 je nabídka značky Gambrinus rozšířena o produkty Gambrinus Limetka & Bezinka a Gambrinus Řízný citrón a od letošního roku i variantu Gambrinus Šťavnatý Grep. Jedná se o míchané nápoje z piva a ovocné šťávy. Charakteristické pro ně jsou obsah alkoholu 2,1% a osvěžující ovocná chuť.
  • Díky dodržování originálních varních postupů charakteristických pro české pivo, a také díky použití tradičních českých pivovarských surovin může Gambrinus používat označení České pivo jako garanci kvality.
  • Historie značky Gambrinus sahá do roku 1869. Gambrinus je pivo, které zvítězilo v myslích a srdcích českých spotřebitelů díky vysoké kvalitě a dodržování originálních varních postupů.
  • ·         S celkovým prodejem téměř 9,7 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2013 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • ·         SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, se 70 tisíci zaměstnanci v 75 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuin Draft a Grolsch, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Austrálie) nebo Tyskie (Polsko).


Přílepy