Gambrinus Mistr Výčepní 2015 zná již všechny finalisty. Poslední trojice vzešla z Prahy

19.2.2015 Gambrinus

V silné konkurenci desítek hostinských regionálního kola soutěže Gambrinus Mistr Výčepní pro Prahu a její západní okolí se ve čtvrtek 19. února zrodili poslední tři finalisté letošního ročníku soutěže. Porotu svým umem a přístupem nejvíce vítězný Karel Preclík z restaurace Sokol v šesté pražské části. Druhé místo obsadila Zuzana Aujeská ze smíchovské restaurace Sv. Filipa a Jakuba a třetí se umístil František Novák, který se o své hosty stará v Restauraci Pod Juliskou Originál 1869 v Dejvicích. Odměnou je pro ně ale nejen pozvánka do republikového finále, nýbrž i sud piva Gambrinus a zejména vynikající pověst, kterou získali pro své „domovské“ restaurace.

Letošní ročník soutěže o nejlepší výčepní či výčepního piva Gambrinus v České republice zná poslední tři z 24 finalistů, kteří se utkají o nejvyšší stupínek 26. března na republikovém finále v Plzni. V Praze se jimi ve čtvrtek 19. února stali Karel Preclík z restaurace Sokol v šesté pražské části, druhé místo obsadila Zuzana Aujeská ze smíchovské restaurace Sv. Filipa a Jakuba a třetí se umístil František Novák z restaurace Pod Juliskou Originál 1869 v Dejvicích. Dnešní vítěz regionálního kola čepuje pivo již čtrnáctým rokem, proto zkušeným okem pozoroval své soupeře. „Konkurence byla veliká, protože každý tu dnes věděl, co a jak se má správně dělat. Výhru oslavím s šéfem a kolegy a samozřejmě s lidmi, kteří se dnes zúčastnili,“ řekl Karel Preclík. Dodal, že v práci ho nejvíce a vždy spolehlivě potěší, když přijde příjemný host.

Všichni účastníci museli před odbornou porotou prokázat teoretické i praktické znalosti výroby a standardů péče o pivo. V písemném testu se ověřovaly  vědomosti o výrobě nepasterizovaného piva nebo podmínky pro udělení chráněného zeměpisného označení České pivo, skutečným vrcholem soutěžního dne ale byla praktická část. Divácky atraktivní zkouška zahrnovala nejen řádný oplach sklenice a přípravu výčepních kohoutů, ale zejména různé styly čepování včetně „na dvakrát“ a „na hladinku“. Samozřejmostí bylo správné servírování půllitrů.

„Drtivá většina soutěžících dokázala, že krásné řemeslo výčepního je v dobrých rukou a že poctivá péče o pivo z českých hospod a restaurací nejen že nevymizela, ale naopak je na stále vyšší úrovni. Všem, kteří se přihlásili, blahopřeji. Pivovar Gambrinus podporuje všechny výčepní, kteří se chtějí ve svém řemesle dále zdokonalovat. Jejich přístup k pivu je pro správný požitek z napití rozhodující,“ připomněl dlouholetý sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek známou pravdu, že sládek pivo vaří, ale až hostinský ho dělá.

Nejen soutěží Mistr výčepní, ale také školeními výčepních přispívá Gambrinus ke zvyšování úrovně české pivní kultury. Navíc, aby přivedl Čechy zpět do hospod, uvedl předloni na trh Gambrinus Nepasterizovaný 10. Jedinou desítku v portfoliu, která je k dostání výhradně čepovaná. Díky mikrofiltraci je Gambrinus Nepasterizovaný 10 maximálně svěží, uchovává si chuťovou plnost, chmelové aroma i křišťálovou jiskrnost. Toto pivo také zvítězilo v letošním ročníku soutěže Zlatý soudek Pivex 2015 v kategorii světlých výčepních piv.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo více než 300 výčepních z celé České republiky. Z osmi regionálních kol postupují vždy tři nejúspěšnější do národního finále. Výkony soutěžících hodnotí tříčlenná odborná porota a jednotliví přihlášení musí prokázat jak znalosti teoretické v písemném testu, tak samozřejmě co nejlépe absolvovat praktickou část soutěže.

 

Kontakt:

Vladimír Jurina                                                         

Brand PR manažer

t.: 724 617 886

e.:

 

Poznámky pro editory:

  • Pivovar Gambrinus razí dlouhodobý záměr pro posílení návštěvnosti českých restaurací a hospod. Proto v jeho portfoliu figurují Nepasterizovaný a Nefiltrovaný Gambrinus, které jsou k dostání pouze v čepované podobě a exkluzivně je tak ochutnají pouze spotřebitelé v restauracích a hospodách.
  • Tradiční portfolio nabízí  výčepní pivo Gambrinus Originál 10, světlý ležák Gambrinus Premium, Gambrinus Dry s nižším obsahem cukru a Gambrinus radlery ve třech ovocných příchutích.
  • Díky používání tradičních českých pivovarských surovin a dodržování originálních varních postupů ve spojení s moderními technologiemi je Gambrinus hrdým nositelem chráněného zeměpisného označení České pivo.

Praha