Nejlepším moravským výčepním je Jindřich Sikora z Českého Těšína

26.3.2015 Ocenění

Chcete si dát pivo načepované „na dvakrát“ nejlepším výčepním na Moravě? Pak vyrazte do restaurace Max v Českém Těšíně. Právě tady stojí za pípou Jindřich Sikora, který vyhrál v prvním ročníku soutěže Radegast Mistr Výčepní a může se tak právem pyšnit titulem Nejlepší výčepní na Moravě. Rozhodlo o tom finále v pivovaru v Nošovicích, kde se testovaly znalosti o pivu a hlavně umění ho správně načepovat.

Na Moravě se pivo čepuje tradičně „na dvakrát“, na rozdíl od „hladinky“ typické zejména pro hospody v Čechách. Moravským způsobem čepovali pivo všichni účastníci soutěže. Ve třech semifinálových kolech předvedla své umění asi stovka výčepních pocházejících z celé Moravy. Nejlepších patnáct postoupilo do finále v Nošovicích.

V tom nejlépe uspěl Jindřich Sikora z restaurace Max v Českém Těšíně a k vítězství řekl: „Mám velkou radost, protože tady byli skvělí výčepní. Moc bych si přál, aby toto vítězství přitáhlo do naší restaurace další hosty.“

Na průběh soutěže dohlížel obchodní sládek pivovaru Radegast Zdeněk Baszczyňski: „Na finalistech bylo vidět, jak tvrdě na sobě pracují, aby mohli chlapům v hospodě načepovat to nejlepší pivo. Protože jak se říká, sládek pivo vaří, ale hospodský ho dělá. Všem účastníkům finále chci pogratulovat, je to pro ně a jejich hospody velký úspěch a pro štamgasty záruka té nejvyšší kvality piva.“

Všichni účastníci soutěže Radegast Mistr výčepní museli před odbornou porotou prokázat teoretické i praktické znalosti výroby a standardů péče o pivo. V písemném testu se prověřovaly vědomosti o vaření piva, kvalitě pivovarnických surovin nebo historii pivovaru. Vrcholem soutěže byla praktická část. Divácky atraktivní zkouška zahrnovala přípravu výčepního skla a výčepních kohoutů. Čepovat se muselo „na dvakrát“.

 

Výsledky prvního ročníku soutěže Radegast Mistr Výčepní:

  1. 1. místo – Jindřich Sikora, Restaurace Max, Český Těšín
  2. 2. místo – Roman Chybík, Restaurace Sport, Hradec nad Moravicí
  3. 3. místo – Jaroslav Filip, Restaurace Carbon, Frýdek-Místek

 

Poznámky pro editory

  • V pivovaru Radegast se vaří pivo od roku 1970. Oblibu si získalo díky své charakteristické výrazně hořké chuti. Nyní je pivovar Radegast součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s.
  • S celkovým prodejem více než 10 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2014 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
  • SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, s 75 tisíci zaměstnanci v 75 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuin Draft a Grolsh, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Australie) nebo Tyskie (Polsko).

 

Kontakt:

Kateřina Krásová

Plzeňský Prazdroj

724 617 219

 

Plzeňský Prazdroj na sociálních sítích:

Twitter https://twitter.com/Prazdroj1

LinkedIN https://www.linkedin.com/company/plzensky-prazdroj

Youtube http://www.youtube.com/user/PlzenskyPrazdroj1

Nošovice