V Praze postoupilo do finále Pilsner Urquell Master Bartender 2015 zbývajících pět finalistů

18.6.2015 Udržitelnost a odpovědnost

Posledních 5 finalistů dnes vybrala porota z nejlepších tuzemských výčepních, jenž ve čtvrtek 18. června poměřili své síly v pražském regionálním kole desátého ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Více než 40 přihlášených zájemců včetně pěti loňských finalistů muselo prokázat ty nejlepší technické znalosti a dovednosti v péči o pivo a výčep nebo v přístupu k hostům. Zvítězil loňský finalista, Jan Bejšovec z pražské Pivnice Konvikt. Jméno národního vítěze pro rok 2015 vzejde začátkem srpna z velkého finále, kdy dvacítka nejlepších výčepních předvede svůj um široké veřejnosti a odborné porotě a to opět v Plzni.

Jan Bejšovec z Pivnice Konvikt potvrdil své kvality a po loňské účasti v národním finále se letos znovu probojoval mezi nejlepší dvacítku. Druhé místo obsadil ve čtvrtek v Praze Petr Bartoš z PUOR Kolkovna Argentinská, bronzová příčka patří Filipu Koubkovi z PUOR Malostranská beseda. Do národního finále je doprovodí Jana Chytilová z Lokálu Dlouhá a Lukáš Vitásek z Plzeňské restaurace Na Hradčanské za čtvrté, resp. páté místo z více než čtyřicítky účastníků soutěže.

 

„Kvalita soupeřů dnes byla vysoká,“ přiznal po skončení soutěže Jan Bejšovec, vítěz pražského kola. „Nejtěžší byla nervozita… i když má člověk připravené slovo, odpovědi na otázky… tak jakmile si stoupne před dav, je rázem poloviční,“ popsal své pocity s tím, že svůj úspěch vnímá zároveň jako úspěch domovské hospody. „Vítězství znamená hodně moc! Není to jen možnost zúčastnit se finále, ale také možnost reprezentovat svoji hospodu. Být tvá značky Pilsner Urquell a poznat a zdokonalovat se ve společnosti těch nejlepších.“

 

Postupující do finále (regionální kolo Praha):

  1. Jan Bejšovec  Pivnice Konvikt                       Praha 1
  2. Petr Bartoš     PUOR Kolkovna Argentinská            Praha 7
  3. Filip Koubek    PUOR Malostranská beseda             Praha 1
  4. Jana Chytilová   Lokál Dlouhá              Praha 1
  5. Lukáš Vitásek Plzeňská restaurace Na Hradčanské Praha 6

 

Přijdou utajené kontroly v restauracích

„Všichni postupující účastníci prokázali vysokou profesionalitu. Nehodnotili jsme jenom to, jak čepují pivo, ale také jejich celkový projev stejně jako odborné znalosti z výroby a uskladnění piva či péče o výčepní zařízení,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který je zároveň předsedou prestižní soutěže. „Těší nás velký zájem přihlášených, ale postupující ještě nemají zdaleka nic jisté,“ dodává Berka s tím, že finalisty čeká těžký úkol ve formě utajených kontrol přímo v jejich domácích hospodách a restauracích: „Dobře umyté sklo, opláchnutí sklenice před čepováním, technika načepování, úroveň servírování, teplota piva, pěna, ale také osobnost výčepního a jeho komunikace s hosty, chování za výčepem či čistota oblečení. Nic z toho porotcům neunikne. Naši lidé budou hodnotit přísně, naším cílem je nejen vařit plzeňský ležák Pilsner Urquell té nejvyšší kvality, ale zároveň neustále a dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice. A o to jde v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender především.“

 

Letos se koná 10. ročník soutěže. Doposud úřadujícím mistrem výčepním je loňský vítěz Pavel Pressburg z pražské Malostranské Besedy, který bude členem odborné poroty v sekci čepování.

 

Velké finále se pak uskuteční 5. a 6. srpna v Plzni. „Ve středu 5. srpna finalisté absolvují v pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastní se vzdělávacího bloku a večer představí své umění veřejnosti. Následující den je čeká praktická část před odbornou porotou a slavnostní vyhlášení na galavečeru,“ doplňuje tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová. Vítěz národního finále získá možnost uvařit si vlastní várku společně se starším obchodním sládkem Václavem Berkou, cestu po vybraných evropských provozovnách čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu obchodního sládka, trofej pro vítěze, ale zejména přinese své restauraci vysokou prestiž a signál hostům, že „jeho“ restaurace se umí o pivo a své hosty skutečně skvěle postarat.

 

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určena všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell. K úspěchu v soutěži je nezbytná dokonale zvládnutá technika čepování, vzorná péče o pivo, vynikající znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a především charizma, se kterým je třeba zákazníka přesvědčit o kvalitách tradičního plzeňského ležáku. Cílem soutěže je dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice prostřednictvím lidí, kteří pivo „dělají“ každý den.

Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová je médiím k dispozici

na těchto kontaktech:

Mobil: +420 724 617 219

Email:

Poznámky pro editory:

  • S celkovým prodejem přes 10 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2014 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
  • SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, se 70 tisíci zaměstnanci v 80 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých, jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuine Draft a Grolsch, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Austrálie) nebo Tyskie (Polsko).

Kateřina Krásová / Praha