Kozlovna U Paukerta ctí stoleté tradice

8.10.2015 Velkopopovický Kozel

Takřka před 100 lety na pražské Národní třídě založil Jan Paukert slavné lahůdkářství. Po celá léta byla adresa synonymem pro kvalitu, kterou zakladatel rodinné tradice vkládal nejen do pověstné české  speciality – obloženého chlebíčku.  Když tento unikátní historický prostor získal do pronájmu Marek Cieślar, začal na základech paukertovské kvality budovat novou restauraci, Kozlovnu U Paukerta.

Vybudoval ji prostřednictvím své společnosti České tradice. „Ten název mě napadl hned, jak jsem Palác Paukert uviděl, a ještě více utvrdilo to, když jsem se seznamoval s historií a také s rodinou, která pokračuje ve stopách zakladatele firmy. Vždyť dům je v sousedství Národního divadla, Topičova nakladatelství, a tak nebylo divu, že si tu kdysi podávali dveře slavné osobnosti, herci, zpěváci, spisovatelé,“ vrací se ke kořenům Marek Cieślar, který se rozhodl věnovat novou restauraci jako první dárek ke stoletému výročí Paláce v příštím roce.

Mít vlastní restauraci, to bylo celoživotním snem Marka Cieślara. Sen se začal postupně naplňovat od dubna 2015, kdy se pustil do rekonstrukce, která zachovala původní půdorys přízemí.  Na něm Paukertovi měli prodejnu a také restauraci, v suterénu bývala výrobna lahůdek.  Po rekonstrukci bylo možné prostor rozdělit do tří částí. Mohou sice působit samostatně, ale zároveň tvoří jednolitý celek. Celkem se tu usadí přes stovku hostů.

Že si u Paukertů vždycky potrpěli na originalitu, pak současná Kozlovna nezůstává pozadu. Pivní tanky totiž tvoří jakousi vstupní bránu od výčepu dále do restaurace. Host si tak hned po příchodu musí připadat jako přímo v pivovaru.  V přední části restaurace nechybí ani další z tradičních „lahůdkářských“ prvků – pultíky „na stojáka“ nebo s vysokým sezením přímo ve výloze. „Výklady jsou původní, jak na ně bývali Pražané zvyklí v minulosti. Ale přehled o dění na Národní má host i ze vzdálenějších partií restaurace.“

V zadním traktu se usadíte pod historickou klenbou, v dalším části pak pod skleněným zastřešením dvora, který prosvětluje denní světlo. Iluze zahradního posezení by lákala hosty, kteří kouří, nicméně celá Kozlovna je ryze nekuřácká!

V Kozlovně mají na čepu tankového Velkopopovického Kozla 11, dále Velkopopovického Kozla Černého, Velkopopovického Kozla Nefiltrovaného, nealkoholický Birell, pšeničné pivo Fénix a jablečný cider Kingswood.

Šéfkuchař Michal Mošna sází na tradiční českou kuchyni. „Myslím si, že když jsme U Paukerta, jinak to ani být nemůže. Stejně jako to, že si co nejvíce položek na menu vyrobíme sami z poctivých surovin. Co si dokážeme udělat, to si vyrobíme. Jsme ale na rušné pražské třídě, kde se mísí Pražané se zahraničními turisty, musíme být připraveni i na ně. Proto na jídelním lístku pamatujeme také na mezinárodní kuchyni.“

 

Poznámka pro editory

Z historie domu Národní 17

Tradice pražského Paukertova lahůdkářství sahá až do roku 1916, kdy ho jako první české velkolahůdkářství založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stal symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Zásoboval i rodinu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jan Paukert je považován za vynálezce českého chlebíčku.

V roce 1952 komunisté lahůdkářství znárodnili, v roce 1991 dům na Národní třídě získal v restituci zpět syn zakladatelů Jan Paukert mladší. Po rekonstrukci se lahůdkářství pod názvem Jan Paukert opět otevřelo v říjnu 2008. Rodinný podnik převzal po Janu Paukertovi jeho nevlastní syn Richard Švec. Ten je spolu se svým synem Jakubem jednatelem firmy Palác Paukert, která spravuje ochranné známky i dům patřící Haně Paukertové.

——

Kozlovna U Paukerta

Národní 981/17Praha 1 – Staré Mésto

tel.: 222 212 144     www.kozlovna.cz   e-mail:

 

Otvírací doba: denně 11 – 24

Praha