Populární pivní běh do schodů prověřil zručnost a rychlost českých výčepních – Vítězem letošního závodu Pinkasova noční můra se stal Lukáš Pešík z Restaurace U Pinkasů

9.10.2015 Pilsner Urquell

Už pošesté vyběhli výčepní a číšníci s pivem do schodů v Restauraci U Pinkasů v populárním závodě Pinkasova noční můra. Vzdali tak hold všem, kteří v této legendární pražské hospodě v minulosti běhali s pivem za běžného provozu a pro které se 45 schodů ze sklepa do restaurace stalo opravdovou noční můrou. Bezprostředně po soutěži navštívila restauraci tradiční pivovarská kapela v čele s obchodním sládkem Václavem Berkou, který narazil sud s nefiltrovaným ležákem a zahájil tak regionální oslavy 173. výročí první várky Pilsner Urquell. Skupina navštíví v průběhu října a listopadu vybrané restaurace a hospody po celé České republice. První zastávkou byli právě Pinkasovi, kde se plzeňské pivo čepuje už od roku 1843.

Pražská legendární Restaurace U Pinkasů hostila včera populární závod Pinkasova noční můra – běh výčepních a číšníků z Pinkasova sklepa po 45 schodech s 10 načepovanými půllitry piva. Nejrychlejším a nejzručnějším výčepním v pořadí šestého závodu se stal domácí Lukáš Pešík, který zdolal schody za 1:40,55 minut. Soupeřil ještě s dalšími 15 soutěžícími ze známých restaurací a pivnic, v nichž se čepuje Pilsner Urquell. Po soutěži všichni společně oslavili 173. výročí uvaření první várky plzeňského ležáku.

 

Tolik schodů jako deset petřínských rozhleden

Pivo Pilsner Urquell je s pražskou restaurací spojeno od jejího založení v roce 1843. Jakub Pinkas, majitel hostince, tehdy hned od začátku odmítal servírovat pivo přeléváním do půllitrů ze džbánů stojících na stole. Půllitry naplňoval přímo ze sudů ve sklepě a odtud je následně vynášel hostům. „Pinkas tím podstatně zvýšil kvalitu podávaného plzeňského piva. Tento způsob servírování však samozřejmě znamenal ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů. Takže aby se co nejvíce šetřil, nakládal si na jednu rundu co nejvíce půllitrů,“ připomíná historické kořeny soutěže Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun, s.r.o. provozující Restauraci U Pinkasů. Běhání po schodech vydrželo U Pinkasů mnoho let a stalo se tak „noční můrou“ výčepních, kteří byli na konci šichty doslova „uběhaní“. „Však se také dlouho říkávalo, že sloužit U Pinkasů je za trest,“ zdůrazňuje František Novotný, ředitel Restaurace U Pinkasů. „Denní směna musela často schody absolvovat tolikrát, že by to vydalo na minimálně deset Petřínských rozhleden. Dříve obsluhující unesli najednou i patnáct půllitrů. Hlavně aby si ušetřili ony pověstné schody,“ dodává.

 

Nejen rychle běhat…

V soutěži Pinkasova noční můra, kde musí soutěžící vyběhnout na čas 45 schodů s deseti půllitry v rukou, však nerozhoduje pouze čas, ale samozřejmě i kvalita načepovaného piva. Tu hodnotí tříčlenná odborná porota v čele se starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou, kterého letos doplnili „domácí“ Pilsner Urquell Master  Bartender 2012 a držitel hrdého titulu Pan výčepní – Ota Haurythun a Julius Vanya, letos jmenovaný Výčepní legendou Pilsner Urquell. Zajímavostí navíc je, že se běhá za plného provozu, což při pinkasovském šrumci znamená proplétání se i mezi hosty. „Správně načepovat skvělé pivo, to je sice umění, ale důležité je i to, jak rychle ho host dostane na stůl. To je celý úkol šikovných, pozorných a rychlých číšníků,“ vysvětlil za porotu Václav Berka. V soutěži hodnotil zručné a hbité výčepní a číšníky už pošesté. Letošní šestý vítěz Lukáš Pešík doplnil Daniela Kouble z restaurace Na Spilce v Plzni, Petra Sýkoru z restaurace U Sládečků v Praze, Michala Lazura z restaurace Kobyla v pražských Kobylisích, Václava Kohouta z Malostranské besedy a Jana Bejšovce z Konviktu.

 

Konečné pořadí 6. ročníku běhu Pinkasova noční můra:

1. Lukáš Pešík (Restaurace U Pinkasů)             1:40,55 min.

2. Michal Lazur (Restaurace Kobyla)                 1:43,47 min.

3.  Jakub Kohoutek (Restaurace Mlsný kocour) 1:45,47 min.

(kromě času rozhodovaly také trestné body, které porota udělovala za nekvalitně načepované pivo)

Kromě vítězných cen v podobě vzácné můry, poukazu na konzumaci U Pinkasů a 50l sudu piva Pilsner Urquell se vítěz mohl podepsat na koženou výčepní zástěru, na kterou dali autogram všichni minulí vítězové běhu. Zástěra visí v horním patře vedle výčepu v Restauraci U Pinkasů jako připomínka šikovnosti těch nejlepších výčepních.

 

Užitečné informace o Restauraci U Pinkasů

Málokterá restaurace se může pyšnit mnohaletou historií, téměř stejně tak dlouhou jako samo plzeňské pivo, které se tu čepuje. Je tomu již 173 let, kdy forman Martin Salzmann přivezl z Plzně do Prahy dvě vědra prvního zlatého ležáku Pilsner Urquell, a to necelý půlrok po jeho zrodu datovaném 5. říjnem 1842 v tehdejším Měšťanském pivovaru v Plzni. Když poprvé Jakub Pinkas ochutnal lahodně řízný nápoj, netrvalo dlouho a opustil řemeslo krejčího; místo šití řeholních rouch se k pozdější radosti mnoha vážených pražských osobností i každodenních štamgastů stal hospodským. Kvalita plzeňského piva byla ve zdejším podniku od počátku nade vším a hospodský Pinkas přišel i s originálním způsobem servírování, hlavně aby si pivo zachovalo svou prvotřídní kvalitu a jedinečnou vůni i chuť, díky které se stalo skutečnou pivní legendou a pravzorem všech spodně kvašených ležáků světa.

 

U Pinkasů se tvořily národní dějiny

U Pinkasů se skutečně stali svědky rodících se českých národních dějin. Díky své jedinečnosti, kvalitě piva i způsobu jeho čepování se zdejší hospoda stala rázem centrem společenského, kulturního i politického dění. Již za národního obrození sem docházely významné osobnosti jako František Palacký, Josef Jungmann, P. J. Šafařík, František Rieger či například K. H. Borovský a osnovali tu vznik samostatného českého státu. Během dlouhých dekád si za vynikajícím plzeňským ležákem našli cestu i takoví čeští velikáni jako básníci J. Vrchlický, J. Neruda, K. J. Erben, vynálezce F. Křižík, prezident T. G. Masaryk, také T. Baťa a nekonečná řada umělců jako J. Hašek, V. Burian, B. Hrabal, S. Zázvorková, R. Hrušínský, M. Forman, V. Havel, kteří patřili ke stálým štamgastům či vzácným hostům této restaurace. Dodnes se restaurace těší přízni řady skalních příznivců a někteří z nich tu mají v prosklené skříňce hned vedle výčepu v přízemí vystaven vlastní půllitr. Nechybí mezi nimi dvojnásobná olympijská vítězka, oštěpařka Barbora Špotáková, kapela Tři sestry, hokejista František Kučera a mnoho dalších. V roce 2013 byl při příležitosti 170. výročí založení pivnice zvolen králem štamgastů herec Jan Werich.

 

Současná podoba Restaurace U Pinkasů

V pěti prostorách rozmístěných na třech podlažích, letní předzahrádce a zahradě u paty chrámu Panny Marie Sněžné nabízí staročeská stylová restaurace takzvanou hladinku plzeňského a staročeské speciality z receptur 19. století. Jednou z kulinářských specialit je masový závin nebo recept na původní pikantní masovou směs zapečenou v listovém těstě, který získal restaurant na vlastní žádost přímo od Plzeňského Prazdroje a pochází z poloviny 19. století.

Původní ledárna a Pinkasův sklep s goticko-renesančními základy jsou dnes využity jako klasické pivnice až pro 60 hostů. Pravá část přízemí, tzv. dolní sněmovna, zachovává svůj původní ráz a kromě 35 míst k sezení se hosté občerstvují místními specialitami i vestoje. Mimo horní sněmovnu jsou zde Krejčovna a Brabcův salonek, ideální pro uzavřenou společnost, s kapacitou 70 míst k sezení. V 1. patře se vaří dobová jídla dle originálních receptur z konce 19. století. Vavřincova kuchyně, s kapacitou 40 míst, je ideální pro časté polední stravovaní a respektuje i potřeby moderní zdravé výživy. Zadní zahrádka využívá jedinečné atmosféry prostoru mezi restaurací a chrámem Panny Marie Sněžné a je ideální ke klidnému letnímu posezení.

 

Tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje Vladimír Jurina je médiím k dispozici

na těchto kontaktech:

+420 724 617 886


Poznámky pro editory:

  • S celkovým prodejem přes 10 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2014 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
  • SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, se 70 tisíci zaměstnanci v 80 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých, jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuine Draft a Grolsch, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Austrálie) nebo Tyskie (Polsko).

Praha