- Novinky
- Udržitelnost a odpovědnost
- Obchodní výsledky
- Ocenění
- Akce
- Pilsner Urquell
- Gambrinus
- Radegast
- Velkopopovický Kozel
- Birell
- Volba sládků
- Ostatní produkty
NOVÉ PIVO K VÝROČÍ PIVOVARU ZRAJE NA CHMELU A PEPŘI
29.10.2015 RadegastHořký světlý ležák s extra dávkou chmele a jemnou pepřovou příchutí. Takové pivo přichystali nošovičtí sládci k oslavě 45 let od uvaření první várky, které si pivovar Radegast připomene 3. prosince. Zatímco slad, chmel i voda pochází z Moravy, pepř si sládci vyhlédli na druhém konci světa v oblasti Tellicherri v západní Indii. Právě tady pěstují kuličky nejkvalitnějšího černého pepře, na kterém společně s chmelem pivo zraje. Radegast Peprně Hořký se bude čepovat ve vybraných hospodách a k dostání bude i v lahvích.
Proč se v Radegastu rozhodli uvařit právě pivo s pepřem vysvětluje ředitel pivovaru Ivo Kaňák: „Naše pivo je už 45 let kořením života lidí na severní Moravě. Proto jsme si řekli, že k výročí uvaříme něco kořeněného. Pepřovou chuť mají chlapi rádi a věřím, že jim bude chutnat i ve spojení s pivem.“
A jak pepřové pivo od nošovických sládků chutná? „Je hořké, což lidé od Radegastu očekávají. Má chmelovou vůni s jemným pepřovým aroma. Po napití je zřetelná sladová chuť a výrazná, ale příjemná hořkost s jemně štiplavým pepřovým tónem,“ dodal Ivo Kaňák. Díky bohatší a intenzivnější chuti se pepřový ležák ideálně hodí k masitým jídlům.
Radegast Peprně Hořký po uvaření zraje na extra dávce chmele a pepři. S výběrem správné odrůdy si dali nošovičtí sládci práci. Nakonec zvolili černý pepř, považovaný za krále koření. Ten nejkvalitnější se pěstuje v oblasti Tellicherry v západní Indii. Je typický velkými kuličkami a plnou, ale zároveň i jemnou a delikátní chutí.
Limitovaná várka Radegast Peprně Hořkého se bude čepovat ve vybraných hospodách na Moravě a v Čechách. Koupit půjde i v lahvích v omezeném počtu obchodů. Seznam hospod i obchodů je uveden na www.radegast.cz. V Nošovicích odhadují, že pivo by mělo vydržet na pípách do konce roku.
O pepři z Tellicherri
Černý pepř se již dlouho považuje za „krále koření“ a panujícím monarchou je pepř z Tellicherry. Oblast Tellicherry (Thalassery) se nachází na Malabarském pobřeží v západní části Indie a je známá pěstováním toho nejkvalitnějšího černého pepře s velkými kuličkami, zemitou a plnou, ale zároveň jemnou a delikátní chutí. Pro maximální zážitek z chuti a vůně se Tellicherry pepř prodává pouze celý a mele se nebo drtí až těsně před použitím. Sladká citrusová, středně ostrá a vyvážená chuť a komplexní vůně má o něco méně štiplavou chuť, ale více komplexní aroma s tóny třešní, jalovce a cedru.
Poznámky pro editory
- V pivovaru Radegast se vaří pivo od roku 1970. Oblibu si získalo díky své charakteristické výrazně hořké chuti. Nyní je pivovar Radegast součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s.
- S celkovým prodejem více než 10 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2014 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
- Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
- SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, s 75 tisíci zaměstnanci v 75 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuin Draft a Grolsh, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Australie) nebo Tyskie (Polsko).
Kontakt:
Vladimír Jurina
Plzeňský Prazdroj
724 617 886
Plzeňský Prazdroj na sociálních sítích:
Twitter https://twitter.com/Prazdroj1
LinkedIN https://www.linkedin.com/company/plzensky-prazdroj
Youtube http://www.youtube.com/user/PlzenskyPrazdroj1
Nošovice