Plzeňská restaurace Na Jezerce

15.12.2015 Pilsner Urquell

V Plzeňské restauraci Na Jezerce, která sídlí ve stejné klasicistní budově jako stejnojmenné divadlo, byl do hlavní role obsazen plzeňský ležák Pilsner Urquell! V nově otevřené restauraci, která už sice v názvu „divadelní“ nemá, by se však měl návštěvník cítit jako na gastronomické a pivní scéně. To si také předsevzal majitel Jiří Svoboda se svým týmem.

Kde jinde se pokusit vytvořit velké gastronomické a pivní divadlo, když ne doslova za oponou divadla skutečného? Divadelní atmosféra na člověka dýchne dávno dřív, než vstoupí do samotné restaurace, natož uvnitř. V prostoru nechybí vyvýšená sezení, a aby se na nich host cítil jako na prknech, co znamenají svět, o to se stará stylové osvětlení. I to je nápadně podobné světelným divadelním rampám. Hlavní pozornost „diváků“ se ale upírá do střední části restaurace. Hned proti vchodu je pivní jeviště a za ním mistři svého řemesla, mistři výčepní. Pilsner Urquell tu vykouzlí na všechny doporučené styly, ať přijdete jen na jedno na stojáka nebo se usadíte k dřevěným stolkům a začnete listovat jídelním lístkem.

Kdo by ale čekal, že se  šéfkuchař nechá strhnout k jídlům s divadelními názvy, nepochodí. „Naším záměrem je kvalitní česká kuchyně, ale v moderním hávu. České divadlo, tak jedině česká kuchyně,“ říká šéfkuchař Filip Váša. „A nejlepší české pivo,“ dodává Pavel Pressburg, Pilsner Urquell Master Bartender 2014, který Na Jezerce dohlíží na kvalitu čepovaného piva.

Rekonstrukcí se i přes památkářská omezení podařilo prostor s klenutými stropy prosvětlit a hlavně spojit v jeden celek. Všech 81 míst dostává jednak intimitu sezení v oddělených částech, ale současně i sounáležitost k celku, v němž je hlavním spojovníkem právě výčep. Nepřehlédnutelné jsou ovšem pivní tanky, které technici Plzeňského Prazdroje umístili do prostoru. Nejedná se divadelní rekvizity, ale plně funkční dvouplášťové pivní tanky s vnitřním chlazením.

Na čepu mají také Velkopopovického Kozla Černého a nealkoholický Birell.

Doménou restaurace je moderní česká kuchyně, která sice vychází z bohatých tradic, ale poskytuje hodně možností odlišit se od ostatních. Malý příklad? V nabídce pochutin k pivu nebo předkrmů nenajdete to, co mají všude jinde – tlačenku, utopence, nakládané hermelíny apod. „My si většinu položek vyrábíme sami a host si tak může pochutnat třeba na domácí huspenině, kachní paštičce se švestkami, grilovaném hovězím jazyku. Z hlavních chodů bych rád doporučil například srnčí kýtu na smetaně s jalovcem a brusinkami s domácím špekovým knedlíkem,“ říká Jiří Svoboda.  Ale i k dalším specialitám se hodí Pilsner Urquell.

Restaurace je od počátku ryze nekuřácká.


O Jezerce

Přestože to ani tak nepůsobí, park Jezerka je poměrně nový, byl vybudován postupně po roce 1946. Park využívá přirozený terén malého údolí v okolí bývalé usedlosti Šustrovka, v které je nyní Divadlo Na Jezerce. V parku vyvěrá pramen známý také pod jménem Libušina lázeň, který napájí malý rybníček. Kdysi bývala v horní části rokle ještě jedna studánka, podle vanovitého tvaru nazývaná „Libušina lázeň“ a voda z ní vedla na Vyšehrad, kde bývala podle pověsti skutečná Libušina lázeň, dnes zřícenina strážního domku.

 

Plzeňská restaurace Na Jezerce

Na Jezerce 1451

Praha 4 – Nusle

Otevřeno: Po – Pá 11 – 24


Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Judita Urbánková je médiím k dispozici

na těchto kontaktech:

Mobil: +420 724 617 219

E-mail: 

 

Poznámky pro editory:

  • S celkovým prodejem téměř 9,7 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2013 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
  • SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, se 70 tisíci zaměstnanci v 75 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých, jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuine Draft a Grolsch, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Austrálie) nebo Tyskie (Polsko).

Praha