Užijte si silvestrovské veselí s grácií

22.12.2015 Udržitelnost a odpovědnost

Dobře se najíst, znát svou míru a nezapomínat na dostatečný přísun tekutin. To a několik dalších zásad, které je dobré si připomenout před posledním letošním večírkem, pro vás shrnul Plzeňský Prazdroj, který klade důraz nejen na kvalitu svých produktů, ale také na kvalitu jejich konzumace.  Užijte si poslední noc roku 2015 s přáteli či rodinou dosyta a bez nepříjemných následků!

Silvestrovská noc je plná zábavy, přátel a také dobrého jídla a pití. I když jsme během roku zvyklí pít střídmě, tak se právě během silvestrovského veselí často zapomeneme a většina z nás si poslední noc roku dopřává až nezvyklé množství alkoholických nápojů a nový rok pak může začít kocovinou.

Plzeňský Prazdroj, lídr českého pivního trhu s téměř dvousetletou tradicí, prosazuje zodpovědný přístup ke konzumaci alkoholických nápojů, která může být součástí zdravého životního stylu, a zároveň se snaží předcházet nadměrnému a nezodpovědnému užívání alkoholu. Společně s neziskovou organizací SANANIM z.ú. připravil pár dobrých rad, které nám mohou pomoci si tento speciální večer užít dosyta a bez nepříjemných následků.

Víte, jak postupovat před večírkem, během oslavy a jak se bezpečně dopravit domů? Pokud si chcete uchovat vzpomínky na poslední noc roku 2015, a nerozpustit je v alkoholovém oparu, tak zkuste dodržet následující doporučení.

Nepijte na lačno

Tak to by zrovna na Silvestra neměl být problém. Kde jinde než na silvestrovské oslavě se stoly prohýbají pod rozmanitými dobrotami, které vytvoří kvalitní základ pro dlouhý večírek. Nejlépe fungují tučnější pokrmy. Nevynechávejte jídlo ani v případě, že po vánočních svátcích držíte dietu. Nejhorší následky přicházejí právě, když pijete na prázdný žaludek.

Nezapomeňte ředit

Alkoholické nápoje prokládejte vodou či jinými nealkoholickými nápoji. Největší bolesti hlavy druhý den bývají způsobené dehydratací organismu. Proto byste měli za každou sklenku alkoholu vypít sklenici nealkoholického nápoje.

Uhlídejte svůj limit

Každý z nás zvládá jiné množství alkoholu a většinou již víme, co vydržíme. Snažte se proto uhlídat svou míru a nenechte se okolím strhnout k tomu, abyste ji výrazně překročili. Když víte, že vám například destiláty nedělají dobře, vynechte je a to i přes to, že je vaše společnost používá k přípitku. Připít si můžete i oblíbeným pivem, které je díky nízkému obsahu alkoholu ideálním nápojem pro tuto příležitost a můžete ho bez obav popíjet po celý večer. Jeho složení dokáže zklidnit i vaše trávení, pokud jste to přehnali s pochoutkami na slavnostním stole.

Odvoz vyřešte předem

Ať již slavíte u přátel, v klubu či na horách, tak jednou oslava skončí a vy se budete muset vypravit směrem k domovu. Nejlepší je mít odvoz zajištěný nebo se domluvit, kdo ostatní odveze a vyhne se konzumaci alkoholu. Vhodnou alternativou pro řidiče je nealkoholické pivo Birell, díky jehož plné pivní chuti řidiči rozhodně nepřijdou zkrátka.

Promile pod kontrolou

Pokud jste pili alkohol a musíte následující den usednout za volant, tak byste si měli být jisti, že již nejste pod vlivem. S tím vám pomohou různé alkohol testery nebo mobilní aplikace Promile INFO pro chytré telefony. Oproti jiným dokáže zohlednit odbourávání alkoholu během jeho konzumace. Do „chytrých“ telefonů s operačním systémem iOS (iPhone), Android a Windows Phone si mohou zodpovědní konzumenti alkoholu už před Silvestrem zdarma stáhnout aplikaci Kalkulačka Promile INFO, která na základě zadaného množství a druhu alkoholu s vysokou přesností okamžitě spočítá čas, kdy bude hladina alkoholu v krvi konzumenta opět nulová. „V otázce odpovědné konzumace alkoholu využíváme nejrůznějších prostředků a díky moderním technologiím se nám daří efektivně cílit na řadu zodpovědných konzumentů, kteří nyní získají poměrně přesnou a okamžitou informaci, kdy jejich hladina alkoholu klesne na nulu, a mohou tedy například usednout za volant,“ říká Jiří Richter, výkonný ředitel občanského sdružení SANANIM, které službu provozuje. Hlavním partnerem Promile INFO je již 10 let Plzeňský Prazdroj.

 

10+1 rada bezpečné konzumace alkoholu

1) Nepijte na lačný žaludek.

2) Střídejte alkoholické nápoje s nealkoholickými.

3) Alkohol a léky nejdou opravdu dohromady.

4) Pití alkoholu není závod.

5) Cílem je pobavit se a ne opít.

6) Opilost opravdu normální není.

7) Je vhodné mít vždy předem zajištěnu dopravu.

8) Počkejte do 18 let, alkohol nezletilým nesluší.

9) Vybírejte si společnost. Kdyby se vám udělalo zle, kamarádi neutečou.

10) Neriskujte. Pod vlivem alkoholu můžete ublížit sobě i ostatním.

11) NIKDY nesedejte za volant po požití alkoholu!!!

 

Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Judita Urbánková je médiím k dispozici

na těchto kontaktech:

Mobil: +420 724 617 219

E-mail:


Poznámky pro editory

  • S celkovým prodejem více než 10 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2014 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem společnosti SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
  • SABMiller plc je jednou z předních světových pivovarnických společností, se 70 tisíci zaměstnanci v 80 zemích celého světa. Nabízí více než 200 pivních značek včetně celosvětově známých, jako jsou Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro, Miller Genuine Draft a Grolsch, stejně jako přední lokální značky Aguila (Kolumbie), Castle (Jižní Afrika), Miller Lite (USA), Snow (Čína), Victoria Bitter (Austrálie) nebo Tyskie (Polsko).

Plzeň