Kozel se usadil v Berounské Čertovce

6.1.2016 Velkopopovický Kozel

Berounská Čertovka sice není tak slavná jako ta na Vltavě v Praze, tajemné kouzlo má ale i ona. Dýchne na každého v nové dominantě areálu Zajíčkova mlýna. Právě tam byla otevřena nová značková hospoda Velkopopovického Kozla, Kozlovna Beroun.

Ale víc než opředeny tajemnými romantickými příběhy a pověstmi jsou Zajíčkův mlýn i zdejší Kozlovna poznamenány poctivou a tvrdou prací i bojem s přírodou. Vždyť Beroun a jeho okolí v době ne nedávné doslova zalily dvoje povodně. Um, fortel a poctivá řemeslná práce, to ale nebyly jen devizy generací mlynářů, které působily nad náhonem a jejich čas odměřovalo mlýnské kolo, ale i současníků, kteří je dali do služeb nové Kozlovny. Kozel jako odměna za poctivě odvedenou práci nemůže sídlit na lepší adrese než právě tady!

Petr Zíma, majitel Kozlovny, nejlépe ví, kolik práce bylo zapotřebí vynaložit, když kývl na nabídku k pronájmu prostor. Prostor, ve kterých před ním provozovali hospody U Madly, U Mlynáře Zajíčka nebo Bastila. „Koncept Kozlovny mě oslovil takřka okamžitě, zvláště poté, co jsem se byl podívat v Kozlovnách v Písku a v Praze a čerpal inspiraci. Bylo mi ale jasné, že v Berouně si architekti a řemeslníci přijdou na své.“

Díky převaze kamene jako hlavního stavebného materiálu se při rekonstrukci nedalo jen tak bourat a kopat. Půdorys a obvodové zdi zůstaly, a tak truhláři museli dělat většinu vybavení na míru. Interiér je tak zcela originální, zasazený do neměnných historických kulis domu. Skýtá hned několik atypicky pojatých sezení, která hostům poskytují určitou dávku intimity, ale současně zachovávají sounáležitost s celou hospodou.

„K mému rozhodnutí značně přispěl i tankový Kozel 11, který není široko daleko. Navíc krásně zapadl do konceptu, který jsem chtěl razit i v gastronomii. Jsem totiž přesvědčen, že drtivá většina lidí v Česku preferuje a vyhledává tradiční českou kuchyni. A nedělat ji v takových ryze českých prostorách, v jakých působíme, by byl hřích,“ říká Petr Zíma.

Celkem Kozlovna nabízí téměř 90 míst, kapacitu rozšíří na jaro chystaná zahrádka s výhledem na Berounku.

Chloubou kuchyně jsou zejména pokrmy české kuchyně. Největší zájem je o uzené koleno s křenem a hořčicí, pomalu pečená vepřová žebra či zvěřinový guláš. K většině jídel se hodí tankový Kozel, ale pivo této značky v maximální míře využívají i při samotné přípravě.

V Kozlovně mají na čepu vedle tankového Velkopopovického Kozla 11 ještě Velkopopovického Kozla Černého, nealkoholický Birell a jablečný cider Kingswood.

——————

Kozlovna Beroun

Na Ostrově 3

266 01 Beroun

www.kozlovnaberoun.cz

Tel. 311 366 336, 602 435 656

 

Otevřeno:

Pondělí až sobota 11 – 23

Neděle 11 – 22


Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Judita Urbánková je médiím k dispozici

na těchto kontaktech:

Mobil: +420 724 617 219

E-mail: 

 

Poznámky pro editory:

  • První várka piva byla ve Velkopopovickém pivovaru uvařena 15. 12. 1874 a o rok později již bylo vystaveno (uvařeno a prodáno) 18 000 hl piva. Již po několika letech se pivovar stal třetím největším v zemi. Proslulá byla zejména výroba silného tmavého piva. Velkopopovický    pivovar je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s.
  • Návštěvníci pivovaru se mohou těšit na prohlídkovou trasu, která představuje zajímavou a zábavnou formou historii i současnost pivovaru a jeho okolí. Součástí prohlídky je i ochutnávka v ležáckém sklepě a živý maskot pivovaru – kozel Olda.
  • Pivovarský Kozlí obchůdek s dárkovými předměty nabízí návštěvníkům široké spektrum zajímavých dárků s pivní tematikou.
  • Přímo v areálu pivovaru se nachází restaurace Velkopopovická Kozlovna. Restaurace nabízí českou kuchyni a široký sortiment čepovaného piva – zejména vynikající Velkopopovický Kozel 11° čepovaný přímo z pivních tanků.

Beroun