Technologie používaná při čepování má vliv na kvalitu piva

2.10.2003 Ostatní

Odborníci na základě průzkumu doporučují směs technických plynů

Rozsáhlý průzkum, který v minulých měsících provedli
odborníci technického servisu Plzeňského Prazdroje, prokázal nesporný vliv
technologie používané při čepování na výslednou chuť a kvalitu zlatého
moku. Jako nejlepší technologie se ukázala směs technických plynů, nejméně
vhodné je naopak používání vzduchových kompresorů.

Nestačí pivo dobře vyrobit, je nutné se starat také o
to, aby se v nejvyšší kvalitě dostalo až ke spotřebiteli. Pivovary dnes
věnují významnou pozornost i tomu, jak je o pivo pečováno v hospodách:
Součástí práce tzv. technického servisu jsou pravidelné kontroly
skladování piva, mytí sklenic speciálními prostředky, sanitace výčepního
zařízení. Pivovary se zaměřují rovněž na vzdělávání hostinských, jak
správně pivo čepovat.

Odborníci z technického servisu Plzeňského Prazdroje se
soustředili v letošním roce mimo jiné na jeden specifický problém, a to
jsou technologie používané při čepování piva. Výsledky rozsáhlého průzkumu
potvrdily významný vliv použitého tlačného média na výslednou kvalitu
piva. „Potvrdilo se, co jsme sami předpokládali na základě vlastních
zkušeností,“ říká Josef Krýsl, manažer technického servisu Plzeňského
Prazdroje. „Používání vzduchových kompresorů není pro pivo ideální. U
této technologie čepování, která je dnes ještě běžná, nemá totiž výčepní
zcela pod kontrolou, co se do piva dostává spolu se vzduchem,“
vysvětluje Krýsl. Vzduch, který prochází kompresorem, může obsahovat různé
nevhodné látky, zejména u provozoven v těsné blízkosti rušných silnic.
Negativní vliv vzduchu se projevuje také okysličováním piva – pivo tak
rychleji stárne a jeho kvalita se snižuje.

„Při konkurenci hospod a tradici pití piva, jakou u
nás máme, je pro spotřebitele důležitá nejen cena, ale i kvalita
čepovaného piva. Z tohoto pohledu doporučujeme hospodám při čepování z
KEGů používat technologické plyny,“ hodnotí Josef Krýsl výsledky
průzkumu. „Nejde o to, že by nám Evropská unie zakazovala nebo by mohla
v budoucnu zakázat vzduchové kompresory. My sami považujeme tuto
technologii za zastaralou, nevyhovující a potenciálně nebezpečnou pro
kvalitu čepovaného piva.“

Příloha: Tlačné plyny používané v ČR

  • Oddělení technického servisu Plzeňského Prazdroje se
    zaměřuje na kvalitu piva čepovaného v pivnicích a restauracích. Součástí
    práce tohoto oddělení je pravidelná kontrola podmínek, za nichž zákazníci
    Plzeňského Prazdroje skladují a čepují pivo, ale také vzdělávání
    hostinských v oblasti péče o pivo a sanitace výčepních zařízení. Technický
    servis provádí rovněž certifikaci hospod (certifikáty kvality Plzeňského
    Prazdroje), údržbu a servis výčepních zařízení.
  • Technický servis pokrývá svou činností celou Českou republiky, 80
    pracovníků technického servisu operuje z 13 poboček (obchodních skladů).
  • Důraz na špičkovou kvalitu je nejlépe vidět v zavádění systému tzv.
    tankoven či čepovacího kohoutu Nostalgie, na jejichž vzniku se technický
    servis významně podílel. Během historických povodní v srpnu 2003 přispěl
    technický servis k rychlému návratu poškozených pivnic do provozu.
X X X

  • Plzeňský Prazdroj, a. s. je lídrem českého trhu a s
    vývozem do 50 zemí celého světa je zároveň největším exportérem českého
    piva. Hlavními značkami Plzeňského Prazdroje v ČR jsou Pilsner Urquell,
    Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel.
  • Plzeňský Prazdroj, a.s. zaměstnává 2 754 lidí ve
    svých pivovarech v Plzni, Nošovicích, Velkých Popovicích a ve 13
    obchodně distribučních centrech v celé České republice.
  • Plzeňský Prazdroj řídí také slovenský Pivovar Šariš,
    číslo 2 na slovenském pivním trhu. Představuje tak nejvýznamnější
    subjekt pivovarnického průmyslu ve střední a východní Evropě.
  • Plzeňský Prazdroj patří do mezinárodní pivovarnické
    společnosti SABMiller plc, druhé největší na světě. Vlajkovou loď
    SABMiller představuje značka Pilsner Urquell.

Praha