Vědci: Pilsner Urquell chutná od 19. století stejně

14.10.2008 Pilsner Urquell

Pivo Pilsner Urquell má podle měření renomovaných laboratoří stejné charakteristické vlastnosti jako v roce 1897. Potvrdilo se tak to, co sládci v pivovaru tvrdí již dlouho. Moderní postupy při vaření piva zachovávají a garantují tradiční chuť piva Pilsner Urquell. Výsledky přinesly laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a švýcarská Labor Veritas z Curychu, poté co porovnaly aktuální měření s výsledky z roku 1897.

V archivu Plzeňského Prazdroje se nedávno našly výsledky měření Lučebního výzkumného ústavu v Plzni a chemické laboratoře ve švýcarském St. Gallen z roku 1897. Stejná měření provádí již 15 let Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a měření udělala i chemická laboratoř Labor Veritas ve švýcarském Curychu. Výsledky ukázaly, že Pilsner Urquell v letech 1897 a 2008 má prakticky stejné hodnoty a tedy stejnou kvalitu.

Pivo Pilsner Urquell získalo věhlas ve světě díky chuti, čirosti a zlatavé barvě, která nebyla do té doby u piv známá. Historický odkaz a tradici udržují sládci v Plzni už více než 166 let a snaží se zachovat stálou chuť piva. Dodnes porovnávají chuť piva uvařeného v moderní varně se vzorky z pivního skanzenu, kde pivo dozrává ve starých ležáckých sudech. „Nechali jsme porovnat výsledky měření Pilsner Urquell z roku 1897 – to byl plzeňský pivovar již rok druhým největším v Rakousku-Uhersku, vyvážel do mnoha zemí Evropy a i do USA a o rok později si nechal zaregistrovat značku Pilsner Urquell – a aktuální vzorky z roku 2008. Výsledky ukázaly, že pivo má stejné charakteristické vlastnosti tehdy i dnes,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.

V čem je chuť piva Pilsner Urquell výjimečná?
Unikátnost plné chuti způsobuje především skutečný extrakt, který dosahuje hodnoty 5 %, zatímco ostatní české ležáky mají mezi 3,8 – 4,3 %, zahraniční potom 3 – 3,8 %. Chuťovou plnost piva Pilsner Urquell dodává také vysoká, ale jemná hořkost, dosahovaná použitím nejkvalitnějších českých chmelů. Hořkost měřená pomocí jednotek BU dosahuje
u Pilsner Urquell 39 jednotek, české ležáky mají průměr okolo 30 jednotek, zahraniční kolem 20 jednotek BU.
Díky nižšímu skutečnému prokvašení je dosahováno vyšší plnosti chuti. Běžné české dvanáctky mají prokvašení kolem 65 % a zahraniční i více než 70 %.

Bližší informace:
Vladimír Jurina, Plzeňský Prazdroj, tel.: 257 287 209, 724 617 219
Roman Binder, AMI Communications, tel.: 234 124 112, 724 012 641

  • S celkovým prodejem 10,9 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2007 a s exportem do více než 55 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva. Hlavními značkami Plzeňského Prazdroje v ČR jsou Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel.
  • Plzeňský Prazdroj, a. s., je členem globální skupiny SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
  • SABMiller plc je jedna z největších světových pivovarnických společností, s pivovarnickými aktivitami či distribucí ve více než 60 zemích světa napříč 5 kontinenty. Skupina značek SABMiller zahrnuje významné značky jako Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro a Pilsner Urquell a mnoho dalších úspěšných regionálních značek. Je kótována na burze v Londýně a v Johannesburgu.

Plzeň