- Novinky
- Udržitelnost a odpovědnost
- Obchodní výsledky
- Ocenění
- Akce
- Pilsner Urquell
- Gambrinus
- Radegast
- Velkopopovický Kozel
- Birell
- Volba sládků
- Ostatní produkty
Plzeňský pivovar má nového bednářského tovaryše
3.11.2008 Ostatní produktyPříběh bednářského řemesla má dalšího pokračovatele
Tradiční smolení sudů se letos zúčastní nově jmenovaný bednář. Jaroslav Zajíček se zaškoloval tři roky a osvojil si náročné řemeslné úkony včetně vysklepování a nasklepování kádí a ležáckých sudů a oprav těžkých dubových nádob. Nyní může slavnostně převzít výuční list a tradiční bednářskou zástěru od zkušených bednářských kolegů a doplnit tak partu, která čítá osm řemeslníků.
Pasování Jardy zajíčka na bednáře je spojeno s podzimním smolením ležáckých sudů. Tímto druhým letošním smolením zakončí bednáři úspěšný rok, ve kterém mimo jiné po více než 35 letech vyrobili první dvě kvasné kádě. V posledních třech letech navíc přibyli postupně tři tovaryši, a tak tradice bednářství v Plzeňském pivovaru zdárně pokračuje. Milníkem na cestě k udržení a rozvoji tradičního pivovarského řemesla byl rok 2007, kdy byla otevřena nová bednářská dílna. Plzeňský pivovar je jedním z posledních míst v Evropě, kde se zachovává tradiční bednářské řemeslo.
Pivo Pilsner Urquell bylo prvním spodně kvašeným ležákem na světě. Od doby uvaření první várky už uplynulo 166 let, varní a výrobní postupy jsou ale pořád stejné. "I naše pivo chutná stále stejně, jak ukázalo měření Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a švýcarské Labor Veritas z Curychu, poté co porovnaly aktuální analýzy s výsledky z roku 1897. Tradice pro nás tedy není něčím, co bychom oprašovali ve vitríně; řemesla a tradiční receptury na vaření piva jsou každodenní přítomností. Ostatně se o tom přesvědčují i návštěvníci, kterých přijede do pivovaru v průměru patnáct tisíc měsíčně. A všichni mohou ochutnat pivo, které leželo v dubových sudech a kádích, které máme díky naší bednářské partě," říká Jindřiška Eliášová z Plzeňského Prazdroje.
Životnost ležáckého sudu je při důkladné údržbě okolo osmdesáti let, ve sklepích Prazdroje jsou ale i kádě starší sta let. Pivovar udržuje ve sklepích jedno dřevěné oddělení, kde v malém objemu kvasí a dokvašuje pivo Pilsner Urquell. Nefiltrovaný a nepasterovaný ležák ochutnávají turisté, slouží ale především jako měřítko při porovnávání chuti s pivem kvasícím v cilindrokónických tancích.
Bednářské znalosti a dovednosti se předávají každodenní prací a nejsou zaznamenány na papíře. I dnes pivovarští bednáři vyrábí sudy a kádě ručně, stejně jako jejich předkové před sto lety.
Jak se cech bednářů rozrůstal
Mezi učně bednářského řemesla se v minulosti zařadili tři bývalí truhláři s bohatými zkušenostmi v práci s dřevem.
2006 – učeň Martin Sládek se stal tovaryšem
2007 – Michal Řehořek
2008 – Jarda Zajíček
Kontakt:
Jiří Mareček
Plzeňský Prazdroj
724 617 219
- Řemeslo bednářské a bečvářské patřilo k pivovarům zcela neodmyslitelně. Začátkem 20. století se v pivovarských sklepích v Plzni používalo na 6.000 dřevěných sudů a kádí.
- V 60. letech 20. století začal útlum bednářství způsobený užíváním kovových nádob v domácnostech i průmyslové výrobě.
- V době největší slávy řemesla pracovalo v plzeňském pivovaru na 150 bednářů, dnes je jich 8.
- Plzeňský Prazdroj podporuje bednářské řemeslo s cílem uchovat kulturní dědictví, spojené s historií pivovarnictví
- 11. září 2007 dostali bednáři v Plzeňském Prazdroji novou dílnu v budově bývalé říční vodárny
Plzeň