Oslava výročí Pilsner Urquell začne v restauraci U Pinkasů

4.10.2010 Akce

K zahájení oslav dojde v pražské restauraci U Pinkasů, kde bude slavnostně naražen dřevěný soudek s nefiltrovaným plzeňským pivem a poté se uskuteční netradiční závod v běhu po schodech ze sklepa do 2. patra s deseti půllitry piva v ruce.

V Praze bude nefiltrovaný Pilsner Urquell čepovat téměř 60 hospod a restaurací, např. U Pinkasů, Kolkovna, Celnice, Bredovský dvůr, Malostranská beseda, u Vejvodů, Konvikt, U Houbaře, Kobyla, Sokolovna, Na Pláni, Kulaťák, U Bansethů aj., (celý seznam najdete v příloze této zprávy). Sudy s nefiltrovanou „plzní“ v průběhu pondělka již dorazily do pivnic, aby si pivo před samotným naražením jeden den odpočinulo. „Zahájení oslav první várky Pilsner Urquell v naší restauraci považujeme za naprosto klíčové a přirozené, vždyť právě u nás se toto pivo čepuje nepřetržitě již od roku 1843,“ říká ředitel restaurace U Pinkasů František Novotný.

Začátek oslav odstartuje 5. října v 15:00 hodin právě U Pinkasů, kdy starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka narazí dřevěný soudek nefiltrovaného Pilsner Urquell.

U Pinkasů se také odehraje další část oslav narozenin Pilsner Urquell, a to první ročník klání „Pinkasova noční můra“ – běh z pinkasovského sklepa po 45 schodech s 10 načepovanými půllitry, který se uskuteční od 16:00 hodin. A důvod tohoto běhu

Zakladatel restaurace Jakub Pinkas byl původem krejčí, nebyl tedy svazován žádnými tehdejšími gastronomickými stereotypy, jako bylo například servírování piva přeléváním do půllitrů z víceobjemových nádob stojících na stole. Proto Pinkas již od samého počátku podával svým hostům pivo rovnou v půllitrech, které naplňoval přímo ze sudů ve sklepě, odkud je následně vynášel hostům. Touto změnou Pinkas podstatně zvýšil kvalitu podávaného piva. To na druhou stranu samozřejmě vyžadovalo ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů, což U Pinkasů vydrželo mnoho let a stalo se „noční můrou“ obsluhujících, protože byli na konci šichty dost uběhaní.

O nefiltrovaná piva je při zvláštních příležitostech velký zájem, pivaři ho mohou ochutnat například na každoročním Pilsner Festu. „Nefiltrované pivo se vaří se stejně jako běžně prodávané pivo, jen neprojde v závěru výrobního procesu filtrací a pasterizací. Zůstanou v něm tak kvasnice a pivo má plnější chuť, obsahuje ještě více vitamínů, ale musí se vypít ve velmi krátké době po stočení, a nehodí se proto pro běžný prodej,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Bližší informace:
Vladimír Jurina, Plzeňský Prazdroj, tel.: 257 287 209, 724 617 219

X X X

Poznámky pro editory:
Výročí první várky Pilsner Urquell se vztahuje k roku 1842, kdy 5. října sládek Josef Groll v Měšťanském pivovaru zkombinoval bavorský způsob spodního kvašení s místními vybranými ingrediencemi: speciálním druhem ječmene, žateckým chmelem a místní měkkou vodou. Výsledkem byl nápoj jedinečné chuti, čirosti a zlatavé barvy, která nebyla do té doby u piv známá. Dodnes se Pilsner Urquell stále vaří podle původního receptu, stejným varním postupem na tři rmuty s přímým ohřevem rmutovací pánve. Plzeňský ležák dal vzniknout celé kategorii piv typu „pils“, která dnes tvoří 70 % všeho piva vypitého na světě
.

Ke stažení: seznam provozoven

Plzeň