
- Novinky
- Elektrárna
- Udržitelnost a odpovědnost
- Obchodní výsledky
- Ocenění
- Akce
- Pilsner Urquell
- Gambrinus
- Radegast
- Velkopopovický Kozel
- Birell
- Speciály z Prazdroje
- Ostatní produkty
Výčepní zdolali Pinkasovu noční můru. Vyběhli 41 schodů s 10 půllitry piva
3.10.2025 Akce
Vyběhnout s deseti perfektně načepovanými půllitry piva Pilsner Urquell po jednačtyřiceti schodech do prvního patra. Úkol, který se může zdát bláznivý, ale ve skutečnosti navazuje na historickou praxi v pražské Restauraci
U Pinkasů. Tehdy se pivo čepovalo ve sklepě a obsluha ho po schodech nosila nahoru hostům. Právě na této tradici stojí závod Pinkasova noční můra, kterého se letos zúčastnilo 30 výčepních z Česka i zahraničí a který oslavil už svůj jubilejní patnáctý ročník.
V roce 1843, pouhý rok po uvaření první várky piva Pilsner Urquell, se v Praze odehrála malá pivní revoluce. Krejčí Jakub Pinkas si nechal od svého přítele obchodníka Martina Salzmanna dovézt z Plzně dvě vědra nového ležáku. Ochutnal a okamžitě tomuto pivu propadl.
S krejčovským řemeslem byl v tu ránu konec a hned vzápětí Jakub Pinkas otevřel hostinec. „Současně zavedl zcela nový způsob servírování. Pivo čepoval rovnou do sklenic přímo
ve sklepě, aby hosté dostali čerstvý ležák v nejlepší kondici. Do té doby se totiž pivo servírovalo ve velkých korbelích a do sklenic se přelívalo až u stolu,” vysvětluje Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun provozující restauraci U Pinkasů. Mělo to jen malou nevýhodu – obsluha musela absolvovat nekonečné výšlapy s půllitry ze sklepa do prvního patra. Náročná práce, která byla zárukou kvality, se stala inspirací i pro současné klání.
Jde o rychlost. A také preciznost
Pinkasova noční můra je považována za jedno z nejtěžších výčepních klání na světě. Soutěžící musí nejdřív projít kvalifikací, při níž se šesti plnými půllitry obíhají restauraci U Pinkasů.
Do finále postoupí jen patnáct nejrychlejších z celkových třiceti přihlášených výčepních. Letos soutěžili výčepní z devíti zemí, vedle Česka a Slovenska, také z Polska, Maďarska, Německa, Itálie, Švédska, Rumunska a Velké Británie.
Ve finále už je čekala opravdová zkouška: načepovat deset dokonalých hladinek, vyběhnout strmé schodiště čítající 41 schodů a piva naservírovat přísné porotě. V ní letos zasedl emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, Tomáš Babica za Restauraci U Pinkasů, Martin „Tuši“ Tušek, letošní vítěz Pilsner Urquell Master Bartender. Společně hodnotili nejen rychlost, ale i preciznost čepování a stav donesených hladinek.
„Výčepní jsou pro nás ti, kdo stojí v pomyslné první linii. Právě oni rozhodují o tom, v jaké podobě host dostane výsledné pivo. Proto jejich práci věnujeme velkou pozornost a předáváme jim zkušenosti, jak se o pivo správně starat. Soutěž U Pinkasů připomíná, že tradice péče o kvalitu sahá až do 19. století. Současně je to závod, který staví výčepní pod velký tlak. Adrenalin, běžící čas a do toho ještě náročný výstup po schodech. Musím před všemi účastníky smeknout, jejich výkony byli letos skvělé,“ říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.
Sláva vítězům, čest poraženým
První místo v letošní Pinkasově noční můře si již potřetí zaslouženě odnesl Jacek Maliszewski z restaurace RESTAURACJA ČESKA v polské Varšavě s časem 1:33:62. K fenomenálnímu výkonu přidává i svůj osobní trik, jak přilákat k českému pivu co nejvíce zákazníků: „Žádný kompromis v tom, co děláte, nikdy. Buďte autentičtí a vždy se usmívejte.“
Druhý skončil Daniel Slanec (Restaurace U Pinkasů) v čase 1:45:09 a bronzovou příčku obsadil Daniel Hrdý (restaurace U Bansethu) s výkonem 1:46:29. Hlavní odměnou je voucher
v symbolické hodnotě 1842 korun, připomínající rok uvaření první várky plzeňského ležáku,
a 50litrový sud piva Pilsner Urquell. Jméno nového šampiona se zároveň zapíše na koženou výčepní zástěru, která nese jména všech dosavadních vítězů.
Tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář je médiím k dispozici
na těchto kontaktech: mobil: +420 735 189 368, e-mail: .
Pro další informace ze strany Restaurace U Pinkasů kontaktujte Dinu Galgonek: , tel. 221 081 220 nebo Františka Novotného: , tel.: 221 111 152.