Pivo čepoval už můj pradědeček, říká letošní nejlepší výčepní

6.9.2016 Pilsner Urquell

Titul mistra výčepního v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender (PUMB) 2016 získal Michal Prokeš z restaurace Slezska P.U.O.R. Pivovarskou porotu přesvědčil o tom, že je z 205 přihlášených tím největším profesionálem a osobností mezi výčepními plzeňského ležáku pro tento rok. Vítězstvím teď získá především vysokou prestiž pro restauraci, ve které působí, protože milovníci piva budou chtít načepovat pivo právě od něj.

Rozhovor s vítězem soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2016

Co vás napadlo jako první v okamžiku, když jste uslyšel své jméno jakožto nového Pilsner Urquell Master Bartendera?
Když se na něco opravdu poctivě připravujete čtyři roky, pak se konečně odvážíte a podpoří vás i váš šéf – trojnásobný finalista této soutěže, a řekne „jo jsi připravenej“, tak už do toho jdete s tím, že to chcete vyhrát – pro sebe, pro naši restauraci Slezska P.U.O.R., ale také pro něj, protože si myslím, že on by si ten titul také zasloužil.  No a když pak vyhrajete, tak je radost skutečně obrovská.

Jak jste se vlastně k čepování piva dostal?
Na střední hotelové škole v Mariánských Lázních jsme na praxi čepovali právě plzeňský ležák, ale tenkrát jsem tomu ještě nevěnoval takovou pozornost. Později jsem začal pracovat jako číšník. A postupně mě tohle povolání bavilo víc a víc. Pak jsem se potkal s majiteli restaurace Slezska P.U.O.R. Martinem Slámou a Katkou Ptáčkovou, a ti mi nabídli práci v největší ostravské restauraci. Martin mi vysvětlil vše o pivu, jak se o něj starat, jak jej správně servírovat, co je pro správného výčepního důležité, a naučil mne, jak dělat svou práci poctivě a být na ni hrdý.

Inspiroval jste se nějakými výčepními vzory?
Ano, vedle mého šéfa to byli hlavně ti nejlepší ze soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, ať to byl Víťa Voznica, Lukáš Svoboda, Ota Haurythun, Pavel Pressburg nebo loňský vítěz Lukáš Vitásek. Všechny jsem sledoval a bral si od nich příklad a dnes můžu říct, že všichni své řemeslo děláme opravdu poctivě a dobře. Navíc výčepní profesi má naše rodina v krvi a v pohostinství pracuje po několik generací. Už můj praděda nosil pivo slavnému ostravskému starostovi Janu Prokešovi, se kterým měl jen náhodou shodné příjmení. Oboru se držela i dědova sestra a dokonce oba mí rodiče. Táta měl v 90. letech vlastní podnik a maminka je servírkou dodnes.

Proč jste se přihlásil do soutěže nejlepších výčepních?
Byl to můj velký sen, taková vytoužená meta, protože pozvedávání pivní kultury i zkvalitňování péče o pivo se věnuji už nějaký čas. Působím v projektu Mistři výčepní, na kterém spolupracuji se šéfem Martinem Slámou a také Martinem Kludkou, což je vítěz soutěže Radegast Mistr výčepní celé České republiky, loňský finalista PUMB a Pan výčepní Plzeňského Prazdroje. Všichni se společně snažíme lidem ukázat, že máme být právem hrdí na naše hospody i světově unikátní pivní kulturu a tu dál rozvíjet.

Byla konkurence silná? Jak na vás působili ostatní finalisté, když jste je viděl v akci?
Z mého pohledu jsem tam vnímal nejméně pět opravdových konkurentů, kluků, se kterými jsme byli na stejné úrovni. Při vyhlašování výsledků jsem byl doslova jako před infarktem, mohl to vyhrát kdokoliv. Teď jsem moc rád, že o řadě soutěžících dnes můžu říct, že jsme nejen profesní kolegové, ale hlavně kamarádi. S nimi jsem také pochopil, že dobrý výčepní by měl být hrdý na svoji práci, vystupovat jako zkušený předák, mít vnitřní sebevědomí a tu hrdost. Samotné sebevědomí ale samozřejmě nestačí, to musí jít ruku v ruce se znalostmi, dovednostmi, s komunikativností a empatií k hostům i s úctou k pivu, které mu prochází rukama.

Který moment pro vás byl v soutěži nejtěžší?
Rozhodně degustace. Pivní vzorky jsme dostali v pivovarském sklepě, kde byla strašná zima. Plzeňští sládci Pavel Zítek a Ján Píry nám ty vzorky donesli v kelímku, ale ony byly taky strašně studené, takže mi doslova zmrzly všechny potřebné smysly. Musel jsem je opravdu pořádně zahřát, očichat, ochutnat, a i tak jsem si nebyl úplně jistý. Naštěstí to dobře dopadlo.

Čím myslíte, že jste si získal porotu?
To si netroufám hádat. Možná poznali, že to dělám fakt srdcem, věřím tomu a baví mne to.

Jaké osobnosti byste rád načepoval jedno plzeňské a jakým stylem?
Nemám přímo nějaký idol, ale kdo je mi sympatický a komu bych pivo načepoval moc rád, je skvělý herec Karel Roden. Načepoval bych mu pivo na hladinku, protože v té podobě má „plznička“ krásnou smetanovou pěnu, dokonalý říz a po načepování hezky vypadá, a i mně se nejlépe pije.

(Michal Prokeš, Slezska P.U.O.R, Ostrava)

 

O soutěži Pilsner Urquell Master Bartender
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určena všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell. První ročník soutěže se konal v roce 2006, od té doby bylo vybráno 11 nejlepších výčepních a soutěží prošlo přes 2500 výčepních.  K úspěchu je nezbytná nejen dokonale zvládnutá technika čepování a vzorná péče o pivo, ale i vynikající znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell, a především charizma, se kterým je třeba hostům představit kvality tradičního plzeňského ležáku.