Brut IPA – Plzeňští sládci uvařili unikátní pivní speciál

12.2.2020 Novinky

Plzeňští sládci uvařili poprvé v historii pivovaru pivo kategorie Brut IPA. Jedná se o pivní speciál, který bude distribuován pouze v únoru v rámci programu Volba sládků. Pivní kategorie Brut IPA je jedním z nejnovějších pivních stylů a vznikla v USA jako odnož populárního pivního stylu IPA (India Pale Ale).

Piva tohoto stylu jsou typická velmi nízkým až nulovým obsahem cukrů, jsou tedy, řečeno vinařskou hantýrkou, velmi suchá a silně sycená přírodním oxidem uhličitým, vznikajícím během kvašení a zrání. Právem proto bývají nazývána „pivním šampaňským“ a zaujmou i lidi, kteří obvykle dávají přednost sektu nebo vínu.

Nízkého obsahu cukru v pivu Brut IPA je dosaženo díky speciálnímu enzymu, který rozloží složité cukry na jednoduché. Ty pak snadno prokvasí na alkohol a oxid uhličitý, který pivo příjemně nasytí. Typickou vlastností je pro tato piva rovněž velmi výrazné chmelové aroma. Dosaženo je ho kombinací aromatických chmelů a technologickým postupem, kdy je velká část chmele dávkována až po skončení chmelovaru, takže v pivu zůstávají nezměněné charakteristické vonné chmelové silice.

Každý měsíc představujeme ve Volbě sládků nová a zajímavá piva, se kterými se člověk setká pouze v restauracích zapojených do programu. Zimní měsíce jsou pak ideální pro ochutnání silnějších pivních speciálů. Proto jsme se rozhodli lidem v únoru představit naši vlastní variantu nejmladší pivní kategorie,“ uvádí sládek Daniel Urban, který tento speciál uvařil.

Nová Brut IPA z programu Volba sládků je unikátní, a v některých osobitých rysech se tak od té původní americké liší. Sládci uvařili toto pivo pouze z plzeňského sladu, zatímco americké receptury používají i rýži a kukuřici.  „Pivo obsahuje šest různých odrůd amerického chmelu. Centennial, Cascade, Amarillo a Citra dávají pivu výraznou chmelovou vůní s tóny citrusů a květin, Chinook a Simcoe přidávají kořenitost a potřebnou chmelovou hořkost,“dodává Daniel Urban.

Brut IPA je slámově žluté barvy s hustou bílou pěnou. Díky zanedbatelnému obsahu cukru má osvěžující kyselost a střední hořkost. Výsledkem je pak celkově lehké a velmi dobře pitelné pivo, a to i při poměrně vysokém obsahu alkoholu, který činí 7,7 % objemu.

Pivní specialisté a fajnšmekři by si jej rozhodně neměli nechat ujít, ochutnat Brut IPU mohou v 1350 podnicích zapojených do programu Volba sládků, a to pouze do konce února.

 

Tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář je médiím k dispozici na těchto kontaktech:

mobil: +420 735 189 368

email: .

 

Poznámky pro editory

  • Brut IPA byla poprvé uvedena v listopadu roku 2017 v San Franciscu, kde si rychle získala oblibu. Za recepturou nového pivního stylu stojí sládek Kim Sturdavant z pivovaru Social Kitchen & Brewery. Sládkové ze všech koutů světa se snaží tento speciální druh piva napodobit, a dokonce i vylepšit. Experimentují například s různými typy chmelů, sladů a dalších pivních surovin.
  • Volba sládků každý měsíc přináší nový pivní speciál a přispívá k rozmanitosti českého pivního trhu. Plzeňský Prazdroj tento speciální program spustil v květnu 2015 a přinesl tak do více než 1350 hospod přes 50 druhů pivních speciálů. Zapojené podniky naleznete na stránkách cz v sekci „Najdi svůj čep“ nebo v aplikaci jdesnapivo.cz