Dny českého piva: Limitovaná várka z čerstvého chmele i speciální program v pivovaru

27.9.2016 Akce

Pivovar Gambrinus připravil pro letošní oslavy Dnů českého piva hned několik „taháků“. Nabídne od tohoto víkendu až ve 3 000 hospodách ležák Gambrinus První chmel, který je dochmelený čerstvým žateckým chmelem. Pro ty, kteří se budou chtít vypravit přímo do pivovaru Gambrinus, připravili jeho sládci v rámci Noci otevřených pivovarů (3. 10.) program přímo v pivovaru. 

„Dny českého piva jsou oslavou naší národní pivní kultury. Je to příležitost připomenout si pivní tradice a pozvat milovníky zlatavého moku na čepované do hospod i pivovarů. Navíc po chmelové sklizni jsme opět využili této příležitosti a uvařili ležák z čerstvého žateckého chmele. Tento týden už putují sudy do hospod, kde jej budou moci ochutnat lidé ve třech tisícovkách hospod po celém Česku. Zároveň zveme všechny do pivovaru 3. 10., kde jsme připravili speciální program pro pivaře,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus. 

Na čepovaný První chmel
Vařit pivo z čerstvého chmele je pro sládky doslova sváteční příležitost, takové pivo lze vyrobit jen v době sklizně. Čerstvý chmel dodá pivu výrazné aroma a příjemnou hořkost. „Čerstvě sklizený chmel nelze skladovat, je nutné jej po sklizni dopravit nejkratší cestou do pivovaru, kde se přidává do piva v průběhu chmelovaru. Pro zvýraznění vůně dochmelujeme ležák ještě během zrání piva za studena,“ říká sládek Gambrinusu Pavel Zítek. Jelikož jde o tak výjimečnou příležitost, mělo by být i pivo tou správnou motivací jít „na jedno čepované“ do hospod. Jsou to právě hospody a pivovary, které se již nyní chystají na svátek, na zahájení oslavy Dnů českého piva. „Dny českého piva bereme jako svátek všech pivařů. Loňská várka prvního chmele se vypila v hospodách bleskurychle, a tak jsme jí letos uvařili raději o něco víc,“ říká Pavel Zítek. Pivo tím pádem může ochutnat i více lidí, letos jej Gambrinus nabídne až do tří tisíc hospod.

Žatecký chmel – česká chlouba
Limitovaná várka ležáku Gambrinus je dochmelená čerstvým chmelem odrůdy Sládek z žatecké chmelnice Beránek. Gambrinus je největším odběratelem tuzemského chmele vůbec. Ročně pivovar spotřebuje přibližně 150 tun chmele zmíněné odrůdy. „Pro chmelení používáme především odrůdu Sládek, která je schválená pro České pivo. Tento chmel přispívá svou hořkostí a aroma k typické vyvážené chuti našeho piva. Proto je skvělé jednou za rok oslavit chmelobraní touto unikátní limitovanou várku,“ říká Pavel Zítek.

Den, kdy pivovar nezavře brány: Škola čepování i pivní test
V sobotu 3. 10. pivovar Gambrinus otevře návštěvníkům své brány. Vedle prohlídek nové a historické varny je na tento den připraveno hned několik dalších zajímavostí. V pivovaru bude možné si vyzkoušet trojúhelníkový test, porovnat při něm desítku s novou dvanáctkou a prověřit tak své degustátorské schopnosti. Dalším lákavým bodem prohlídek je absolvování školy čepování pod vedením zkušeného sládka, přičemž každý zjistí, že dobře načepovat pivo je skutečné řemeslo. Nedílnou součástí prohlídek je pak i limitovaná várka Gambrinus První chmel, kterou pivovar pro Dny českého piva uvařil. Do půllitrů si každý návštěvník bude moci pivo načepovat sám. „Zveme srdečně každého příznivce piva do našich pivovarů v Plzni i do hospod, kde se První chmel bude čepovat,“ uzavřel Pavel Zítek.

Speciální prohlídky uspořádané v rámci programu otevřených pivovarů budou začínat ve 14:00, 15:30,  17:00, 18:30, 20:00 a 21:00 hodin v Návštěvnickém centru na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Délka prohlídky je 60 minut a jednotné vstupné činí 70 Kč na osobu.

 

Pro více informací kontaktujte:

Lucie Kovandová                                                                           Vladimír Jurina
Botticelli, s r.o.                                                                                Plzeňský Prazdroj, a.s.
Tel.: 724 111 812                                                                           Tel. 724 617 886
E-mail:                                         E-mail:

  

Plzeňský Prazdroj na sociálních sítích:
Twitter                 https://twitter.com/Prazdroj1
LinkedIn              https://www.linkedin.com/company/plzensky-prazdroj
Youtube              http://www.youtube.com/user/PlzenskyPrazdroj1

Poznámky pro editory:

  • Pivovar Gambrinus razí dlouhodobou strategii pro posílení návštěvnosti českých restaurací a hospod. Proto v jeho portfoliu figurují Nepasterizovaný a Nefiltrovaný Gambrinus, které jsou k dostání pouze v čepované podobě a exkluzivně je tak ochutnají pouze spotřebitelé v restauracích a hospodách.
  • Pivovar letos na jaře spustil neobvyklou mediální kampaň „Patron“, ve které boří mýty o svém pivu a ukazuje, že pivo se má ochutnat bez předsudků.
  • Novinkou letošního léta je zařazení nové Nepasterizované 12. Jde o pivo vyvážené chuti s větší dávkou ječmenného sladu, silnějším chmelením a přesnou stupňovitostí 12,25. Toto kvalitní české pivo je k ochutnání výhradně čepované a je tak další pozvánkou na čepované do restaurací a hospod.
  • Tradiční portfolio nabízí  výčepní pivo Gambrinus Originál 10, ležák Gambrinus Premium, Gambrinus Dry s nižším obsahem cukru.  
  • Díky používání tradičních českých pivovarských surovin a dodržování originálních varních postupů ve spojení s moderními technologiemi je Gambrinus hrdým nositelem Chráněného zeměpisného označení České pivo.
  • Limitovaná edice Gambrinus První chmel je jedenáctistupňový ležák dochmelený čerstvým chmelem odrůdy Sládek z žatecké chmelnice Beránek od chmelaře Pavla Kozlovského. Pivo má obsah alkoholu 4,7%. Kde jej lze ochutnat najdete na www.prvnichmel.cz.