K 30 letům samostatnosti Plzeňský Prazdroj a Pivovar Matuška představují společné pivo MY

6.1.2023 Volba sládků

Češi a Slováci si letos připomínají 30. výročí vytvoření samostatných států. Sládci z Plzeňského Prazdroje a Pivovaru Matuška při této příležitosti uvařili speciál „MY“. Výroční ležák uvařený z českého chmele a slovenského ječmene připomíná dlouholeté přátelství a spojenectví obou národů, které přetrvalo i 30 let od rozdělení společného státu. „MY“ bude během ledna na čepu více než tisícovky hospod a restaurací po celém Česku a Slovensku.

Plzeňský Prazdroj už podruhé spolupracuje při vaření piva s Pivovarem Matuška, aby společně vzdali hold dlouhé společné historii Čechů a Slováků a zejména jejich přátelství, které přetrvává i po osamostatnění obou států. Při vaření výjimečného piva byly použity české i slovenské suroviny.

V roce 2018 jsme společně s Pivovarem Matuška vařili pivo „První“, kterým jsme slavili 100. výročí založení Československa. Jednalo se o vůbec první spolupráci malého a velkého pivovaru v Česku při vaření piva,“ říká manažer programu Volba sládků Tomáš Drahoňovský. „Na tuto spolupráci dnes navazujeme ležákem MY, kterým chceme oslavit 30. výročí samostatnosti Čechů a Slováků. Rozešli jsme se, a přesto zůstali nejlepšími přáteli a nejbližšími spojenci. MY si i přes rozdílné pohledy budeme vždycky nejlépe rozumět,“ dodává Drahoňovský

Speciál MY je spodně kvašený světlý ležák založený na světlém sladu ze slovenského ječmene, k chmelení sládci vybrali české druhy chmele Žatecký poloraný červeňák
a Saaz Special. Pivo obsahuje 5,2 % alkoholu a je středně hořké, IBU je symbolických 30 jednotek. Barva je světlá a jiskřivá (12 EBC), v chuti je pivo plné a dobře pitelné. Unikátnost piva podtrhuje i jeho etiketa, kterou vytvořilo Studio Najbrt.

„Sládci Tomáš Pokorný z Prazdroje a Jan Najbrt z Pivovaru Matuška společně vytvořili ležák zlaté barvy s vyváženou sladkostí a plností, kterou následuje příjemná hořkost. Vařili jsme jej z českých chmelů a sladu ze slovenského ječmene,“ přibližuje vznik piva Adam Matuška, spolumajitel rodinného Pivovaru Matuška. „Se Slováky toho máme společného mnoho, historicky, kulturně i jazykově jsme si velmi blízcí, lidi obou zemí k sobě poutá osobní přátelství, ale i rodinné vazby. Máme však společnou také jednu výjimečnou věc, a tou je láska k dobrému pivu. Pevně věřím, že chuť speciálu MY osloví Čechy i Slováky a budeme mít zase o jeden důvod k setkávání víc,“ doplňuje Matuška.

Ležák MY se podle stejné receptury vařil jak v kapacitách Plzeňského Prazdroje,
tak v Pivovaru Matuška v Broumech. Čepovanou verzi z Prazdroje si hosté mohou v lednu vychutnat ve více než 1000 hospodách a restauracích po celé České republice i na Slovensku. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu volbasladku.cz.  Čepovaná verze z pivovaru Matuška bude k dostání u stálých odběratelů tohoto pivovaru, mezi kterými je například nově otevřený Automat Matuška. Lahvovou verzi z Broum pak lze zakoupit na e-shopu Pivovaru Matuška a ve vybraných pivotékách. Seznam odběratelů je přístupný na webu pivovarmatuska.cz.

 

 

Poznámka pro editory:  

  • Program Volba sládků přináší každý měsíc nový pivní speciál a přispívá k rozmanitosti českého pivního trhu. 
  • Plzeňský Prazdroj tento speciální program spustil v květnu 2015 a přinesl do více než 1000 hospod už přes 60 druhů pivních speciálů. 
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva. 
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2022 v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma dvě významná ocenění; první místo v kategorii odpovědného reportingu a hlavní cenu Trendsetter mezi velkými firmami.
  • Pivovar Matuška byl založen 13. 4. 2009 na Velikonoční pondělí. V tento den zde byla uvařena první várka speciálního spodně kvašeného tmavého piva. Svou velikostí se pivovar řadí do kategorie minipivovarů. Pivovar založil sládek Martin Matuška, který v pivovarnickém oboru pracuje od roku 1981. Současným vrchním sládkem je Adam Matuška, syn Martina.