- Novinky
- Udržitelnost a odpovědnost
- Obchodní výsledky
- Ocenění
- Akce
- Pilsner Urquell
- Gambrinus
- Radegast
- Velkopopovický Kozel
- Birell
- Volba sládků
- Ostatní produkty
Kolem Radhoště roste 1500 nových jedlí, které zadrží vodu a přinesou do krajiny pestrost
24.11.2021 Udržitelnost a odpovědnostZalesňování Beskyd pokračuje. K lepšímu zadržování vody v krajině jsou potřeba nejen mokřady, ale i zdravé lesy. Pivovaru Radegast a ČSOP Salamandr se za přispění dobrovolníků povedlo během jediného dne vysadit přes 1500 sazenic jedlí na severních svazích hory Radhošť v Moravskoslezských Beskydech.
Na okrajích Národní přírodní rezervace Radhošť jsou kvůli dřívějšímu hospodaření místy skupiny nepůvodních smrků, které se začínají pomalu rozpadat. „Nové jedle jednak přispějí k návratu různorodosti do krajiny, jednak zlepší zasakování vody na prudkých svazích,“ říká Josef Jalůvka, manažer značky Radegast, která aktivitu podpořila. S výsadbou sazenic jedlí pomáhaly také na dvě desítky dobrovolníků
Beskydské lesy tvořily dříve jedle a buky až z 86 %. Cílem současného zalesňování je obnova přirozené skladby lesa prostřednictvím původních sazenic. „Sazenice jedlí jsme vypěstovali ze semen původních stromů, které mají jedinečné genetické vlastnosti. Díky tomu jsou mnohem lépe přizpůsobeny do těžkých podmínek beskydských vrcholů,“ vysvětluje Vojtěch Bajer, předseda ČSOP Salamandr, neziskové organizace, která se mimo péče o vybrané beskydské mokřady věnuje také zalesňování.
Národní přírodní rezervace Radhošť vznikla v roce 1995 a dnes se rozprostírá na ploše téměř 145 hektarů, zejména na severních svazích hory Radhošť (1 129 m. n. m.) v nadmořské výšce 800 až 1 100 metrů. Rezervace byla založena k ochraně vrcholových porostů a významných rostlinných druhů. Celé území pak leží v Chráněné krajinné oblasti Beskydy.
Poznámky pro editory:
- Pivovar Radegast investoval za posledních 12 let desítky milionů korun do vodohospodářských projektů a během tohoto období snížil spotřebu vody potřebnou na výrobu piva o 38 %. V posledních třech letech spotřebovává průměrně 2,54 hl vody na výrobu 1 hl piva. Zařadil se tak mezi pivovary, které patří v šetření s vodou k nejlepším na světě.
- Unikátní systém rybníčků vybudovaný v okolí nošovického pivovaru čistí přírodním způsobem dešťovou vodu odcházející z pivovaru. Každý rok se tak v průměru vyčistí asi 20 velkých 50metrových bazénů. Ekologické pisoáry nainstalované v Radegastovnách zase šetří vodu v hospodách. Měsíčně může jít o úsporu až 250 000 litrů pitné vody.
- V pivovaru Radegast se vaří pivo od roku 1970 a 3. prosince 2020 oslavil 50 let od uvaření první várky piva. Oblibu si získalo díky své charakteristické výrazně hořké chuti.
- Pivovar Radegast je vyhledávaným turistickým cílem, který každoročně navštíví téměř 50 tis. lidí. Je součástí projektu Technotrasa, kam patří nejvýznamnější památky Moravskoslezského kraje.
- Pivovar Radegast je součástí Plzeňského Prazdroje. S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v České republice a největším exportérem českého piva.
- Plzeňský Prazdroj patří mezi tuzemské lídry v oblasti udržitelného podnikání. Loni v říjnu představil svou zcela novou strategii udržitelnosti. Zavazuje se v ní k dosažení uhlíkové neutrality ve výrobě do roku 2030, využívání výhradně obnovitelných zdroje energie nebo k cirkularitě svých obalů. Zároveň Prazdroj hodlá ještě více prohloubit svou pozici lídra v hospodaření s vodou. Důraz klade i na to, jaký vliv má jeho podnikání na jeho zaměstnance i celou společnost. V roce 2021 získal v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma dvě významná ocenění; v kategoriích Velká firma a TOP Odpovědná firma v reportingu.