Nejlepší výčepní středních a severních Čech je Eliška Rajchmanová. Postupuje do národního finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender

25.5.2018 Ocenění

Nejlepší výčepní ze středních a severních Čech i z Vysočiny se včera sešli v mladoboleslavské restauraci Plzeňský šenk, aby se utkali o postup do celostátního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti posoudila odborná porota v čele s Václavem Berkou, starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje. Čepování piva a další disciplíny nejlépe zvládla Eliška Rajchmanová z kutnohorské restaurace V Ruthardce. Společně s dalšími postupujícími se utká o vítězství na finálovém kole v Plzni 15. a 16. srpna.

Mladoboleslavské kolo letos jednoznačně ovládly ženy. Do finále ze druhého místa postoupila Lenka Králová z restaurace Maple v Heřmanově Městci. O třetí místo se s rovností bodů dělí Karolína Pohořelá ze sychrovské hospody U Šulců a Jan Klubal ze stejné restaurace, jako vítězka regionálního kola. Do celostátního kola tedy postupují všichni čtyři.

„Před časem jsem pracovala v Praze v baru, ale moc mě to nenaplňovalo. Rozhodla jsem se proto vrátit do Kutné Hory a vyzkoušet práci výčepní. Baví mě čepovat pivo našim štamgastům i všem ostatním zákazníkům v té nejlepší kvalitě. Z vítězství v regionálním kole mám velkou radost, soutěž je výzva a nová zkušenost. Moc se těším na finálové klání v Plzni,“ říká vítězka středočeského kola Eliška Rajchmanová.

Soutěžící své znalosti poměřili nejprve v písemném testu zaměřeném na výrobu piva a péči o něj. Po něm následovala praktická zkouška, kdy výčepní dokazovali porotě, že načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou je pro ně samozřejmost, stejně jako umění komunikace s hosty.

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 16. srpna v Plzni. Ještě před konáním finálového kola projdou všichni postupující namátkovou kontrolou, kdy je tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje v jejich domovských hospodách. Během července a srpna tak sládci inkognito prověří jejich schopnosti čepovat a servírovat pivo.

„Letošní ročník provází vysoký zájem výčepních i stále zlepšující se výkony. Svědčí to o tom, že o naše pivo je v hospodách a restauracích skutečně dobře postaráno. Jsme rádi, že se nám daří podporovat profesní růst výčepních i vysoký standard české pivní kultury,“ řekl starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Letošní ročník soutěže má sedm regionálních kol – kromě Mladé Boleslavi výčepní soutěží v Ostravě, v Brně, v Praze a v Plzni. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi vysoký, specialisté Pilsner Urquell do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu. Letošní ročník provází dokonce tak vysoký zájem kvalitních výčepních, že Pilsner Urquell přidal po jednom kole v Praze a v Plzni.

Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková je médiím k dispozici
na těchto kontaktech:

Mobil: +420 731 193 191 
Email:

Poznámky pro editory
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender, která letos probíhá již třináctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a samozřejmě sdílí nadšení pro plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 12 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními, ale především podpora a vysoký standard pivní kultury u nás.
Finalisté se účastní významných akcí Pilsner Urquell doma i v zahraničí 
i mezinárodních soutěží. Dvojnásobný vítěz soutěže Lukáš Svoboda se stal vítězem celosvětové soutěže v čepování piva.
S celkovým prodejem přes 11 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2017 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.