Nejlepší výčepní v Praze jsou Igor Kolivoško a Tomáš Krčmář. Postupují do národního finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender

30.5.2018 Ocenění

Nejlepší výčepní z Prahy se v pondělí a v úterý sešli v karlínské restauraci U Zábranských, aby se utkali o postup do celostátního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti posoudila odborná porota v čele s Václavem Berkou, starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje. Vzhledem k vysokému zájmu a velkému počtu přihlášených se v Praze konala hned dvě kola soutěže. Čepování piva a další disciplíny nejlépe zvládli Igor Kolivoško z Malostranské besedy, držitel slovenského titulu Pilsner Urquell Master Bartender, a Tomáš Krčmář z Lokálu Hamburk. Společně s dalšími postupujícími se utkají o vítězství na finálovém kole v Plzni 15. a 16. srpna.

Soutěžící své znalosti poměřili nejprve v písemném testu zaměřeném na výrobu piva a péči o něj. Po něm následovala praktická zkouška, kdy výčepní dokazovali porotě, že načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou je pro ně samozřejmost, stejně jako umění komunikace s hosty.

V prvním pražském kole ještě postoupili Jan Žižka z Kolkovny Celnice a Matěj Tabačík z Lokálu U Bílé kuželky, oba se do finálového klání dostali poprvé. Ve druhém pražském kole pak uspěli i Monika Nápravníková z hospody U Kruhu a Martin Rauš z restaurace PUOR Staroměstská.

„Práci výčepního jsem začal dělat ještě na Slovensku kvůli mamince, které jsem potřeboval finančně vypomoci. Postupně jsem si ale tuto práci zamiloval, učil se od těch nejlepších a v roce 2016 jsem vyhrál slovenské finále soutěže. O to víc se těším na finálové klání v Plzni,“ říká vítěz prvního kola Igor Kolivoško.

„K práci výčepního jsem se dostal přes svou partnerku Moniku a mám velkou radost, že do finálového kola postupujeme oba. Na práci mě nejvíce baví osobní vztah se štamgasty, ale i celková péče o pivo,“ dodává vítěz druhého pražského kola Tomáš Krčmář.

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 16. srpna v Plzni. Ještě před konáním finálového kola projdou všichni postupující namátkovou kontrolou, kdy je tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje v jejich domovských hospodách. Během července a srpna tak sládci inkognito prověří jejich schopnosti čepovat a servírovat pivo.

„Letošní ročník provází vysoký zájem výčepních i stále zlepšující se výkony. Svědčí to o tom, že o naše pivo je v hospodách a restauracích skutečně dobře postaráno. Jsme rádi, že se nám daří podporovat profesní růst výčepních i vysoký standard české pivní kultury,“ řekl starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Letošní ročník soutěže má sedm regionálních kol – kromě Prahy výčepní soutěží v Ostravě, v Brně, v Mladé Boleslavi a v Plzni. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi vysoký, specialisté Pilsner Urquell do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu. Letošní ročník provází dokonce tak vysoký zájem kvalitních výčepních, že Pilsner Urquell přidal po jednom kole v Praze a v Plzni.

Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková je médiím k dispozici
na těchto kontaktech:

Mobil: +420 731 193 191 
Email:

Poznámky pro editory
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender, která letos probíhá již třináctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a samozřejmě sdílí nadšení pro plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 12 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními, ale především podpora a vysoký standard pivní kultury u nás.
Finalisté se účastní významných akcí Pilsner Urquell doma i v zahraničí i mezinárodních soutěží. Dvojnásobný vítěz soutěže Lukáš Svoboda se stal vítězem celosvětové soutěže v čepování piva.
S celkovým prodejem přes 11 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2017 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.