Nejlepším výčepním České republiky roku 2022 je Ondřej Rozsypal

13.6.2022 Ocenění

Vítězem 16. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se stal Ondřej Rozsypal z restaurace Šenk Lékárna. Prestižního klání, které dlouhodobě podporuje rozvoj české pivní kultury a zvyšuje kvalitu čepovaného piva, se letos zúčastnilo 225 výčepních plzeňského ležáku z celé republiky. Nejlepší z nich získal odměnu ve výši 1842 EUR symbolizující rok uvaření první várky piva Pilsner Urquell. Ocenění „Výčepní legenda“ převzal za celoživotní práci Petr Zabilka z restaurace Demínka a do exkluzivního klubu Honorary Connoisseur Pilsner Urquell vstoupil dlouholetý fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer.

Dvacet finalistů z celé České republiky se utkalo tento týden o titul Pilsner Urquell Master Bartender v prostorách plzeňského pivovaru. Soutěžící měli za úkol nejen předvést své mistrovství a dokonale načepovat zlatý ležák, ale také prokázat špičkové znalosti o pivu, jeho výrobě a historii a ukázat své komunikační dovednosti, které jsou pro výčepní nezbytné. Prvenství získal Ondřej Rozsypal z restaurace Šenk Lékárna, který se kromě trofeje a speciální kožené zástěry Pilsner Urquell Master Bartender 2022 může těšit z finanční odměny ve výši 1842 EUR.

„Ocenění je pro mě velká pocta, moc si ho vážím. Rád bych také poděkoval svým kolegům ze společnosti „Hospodská“ za úžasnou podporu, bez nich by to nešlo! Do budoucna mám v plánu pokračovat v další propagaci české pivní kultury, chci se ještě více zapojit do šíření povědomí o správném čepování piva i péči o něj. Věřím, že mi k tomu titul pomůže,“ říká Ondřej Rozsypal vítěz z plzeňské restaurace Šenk Lékárna.

V letošním roce se o titul Pilsner Urquell Master Bartender ucházelo celkem 225 výčepních, čtvrtinu z nich tvořily ženy. První kolo soutěže v podobě on-line vědomostního testu přilákalo nové tváře – více než 90 % přihlášených se souboje účastnilo poprvé, nově se zapojilo také 75 % provozoven. „Je vidět, že hospod a restaurací, kde skvěle pečují o pivo, přibývá a jejich kvalita se zlepšuje. A ty nejlepší pak vysílají své zástupce, aby se utkali o titul Pilsner Urquell Master Bartender,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda odborné poroty Václav Berka.

On-line testem, ve kterém bylo třeba prokázat své znalosti z historie pivovarnictví, výroby a péče o pivo, prošla jen třetina ze všech přihlášených. Ti pak byli ve druhém kole hodnoceni formou „mystery shoppingu“, tedy tajné návštěvy přímo v podniku, kde působí. Jejich práci, umění načepovat skvělé pivo i přístup k hostům tak otestoval anonymní komisař.

„Skutečný mistr musí umět dokonale načepovat pivo, to je základ. To, co odlišuje ty nejlepší, je umění vytvořit z návštěvy hospody výjimečný zážitek, za kterým se budou hosté rádi vracet. To považujeme za klíčové pro další úspěšný rozvoj výjimečné české pivní kultury,“ vysvětluje Václav Berka.

Pilsner Urquell také každoročně oceňuje profesionály, kteří pivu zasvětili celý svůj pracovní život. Do pomyslné síně slávy s titulem Výčepní legenda letos zaslouženě vstoupil Petr Zabilka z vyhlášené pražské restaurace Demínka, který se profesi výčepního s láskou a nadšením věnuje už od 90. let. „Mezi kolegy jsem známý svou „posedlostí čistotou“, ať už jde o pivní trubky, sklo nebo samotný výčep. V Demínce jsem už více než 15 let a ani tady to není jiné. Jsem přesvědčený, že „plzeň“ si takovou péči zaslouží,“ přibližuje Petr Zabilka.

Součástí slavnostního předávání cen bylo i udělení čestného titulu Honorary Connoisseur určeného pro významné osobnosti, které se dlouhodobě podílí na podpoře a šíření věhlasu piva Pilsner Urquell doma i v zahraničí. Letos ho získal Vladimír Šmicer, dlouholetý fotbalový reprezentant, stříbrný medailista z mistrovství Evropy, který s Liverpoolem vyhrál nejslavnější klubovou soutěž Ligu mistrů. „Je pro mě ctí, že jsem byl přijat do prestižního „klubu“ příznivců Pilsner Urquell vedle takových osobností jako Zdeněk Svěrák, Václav Havel, Miloš Forman nebo Karel Gott. Plzeňský ležák si dám vždy s chutí a jako ambasador značky budu rád dál šířit zaslouženou slávu českého pivního zlata,“ říká nový Honorary Connoisseur Vladimír Šmicer.

Prestižní soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří mají společné nadšení pro plzeňský ležák a svou práci dělají s radostí a láskou k pivu i k lidem. Cílem soutěže je nejen ocenění výčepních a jejich náročné práce, ale také vzdělávání pivní veřejnosti, zvyšování kvality čepování piva i rozvoj pivní komunity a kultury.

Poznámky pro editory:

  • Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender, která probíhá již patnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a samozřejmě sdílí nadšení pro plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 15 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními, ale především rozvoj a vysoký standard pivní kultury u nás.
  • Finalisté prezentují své umění na významných akcích doma i v zahraničí.
  • Nejlepším výčepním plzeňského piva za rok 2021 se v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender stal Tomáš Krčmář z pražské restaurace Lokál Hamburk.
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2021 v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma dvě významná ocenění; v kategoriích Velká firma a TOP Odpovědná firma v reportingu.