Nejlepším výčepním na severní Moravě je Pavol Kravec. Postupuje do národního finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender

23.5.2018 Ocenění

Nejlepší výčepní ze severu Moravy se včera sešli v ostravské restauraci Slezska P.U.O.R., aby se utkali o postup do celostátního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti posoudila odborná porota v čele s Václavem Berkou, starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje. Čepování piva a další disciplíny nejlépe zvládl Pavol Kravec z pivnice Assen u Lupka a obhájil tak regionální prvenství z minulého roku. Společně s dalšími postupujícími se utká o vítězství na finálovém kole v Plzni 16. srpna.

Soutěžící své znalosti poměřili nejprve v písemném testu zaměřeném na výrobu piva a péči o něj. Po něm následovala praktická zkouška, kdy výčepní dokazovali porotě, že načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou je pro ně samozřejmost, stejně jako umění komunikace s hosty.

Do finále dále postupují Simona Křížková z ostravské restaurace Slezska P.U.O.R. a Daniel Wiweger z restaurace The Pub Opava. Oba se soutěže zúčastnili letos poprvé. Pavol Kravec obhájil vítězství z loňska.

„Z vítězství mám o to větší radost. Obhájit titul je vždycky o něco těžší. Profesi výčepního vnímám jako poslání a snažím se, aby naše hospoda byla místem, kde lidé dostanou vždy skvěle načepované pivo a kde se budou cítit dobře. Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je pro mě stále velká motivace. Chci společně s kolegy lidem dokázat, že i na severu Moravy čepujeme plzeňský ležák v té nejvyšší kvalitě,“ říká vítěz ostravského kola Pavol Kravec.

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 16. srpna v Plzni. Ještě před konáním finálového kola projdou všichni postupující namátkovou kontrolou, kdy je tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje v jejich domovských hospodách. Během července a srpna tak sládci inkognito prověří jejich schopnosti čepovat a servírovat pivo.

„Letošní ročník provází vysoký zájem výčepních i stále zlepšující se výkony. Svědčí to o tom, že o naše pivo je v hospodách a restauracích skutečně dobře postaráno. Jsme rádi, že se nám daří podporovat profesní růst výčepních i vysoký standard české pivní kultury,“ řekl starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Letošní ročník soutěže má sedm regionálních kol – kromě Ostravy výčepní soutěží v Brně, v Mladé Boleslavi, v Praze a v Plzni. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi vysoký, specialisté Pilsner Urquell do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu. Letošní ročník provází dokonce tak vysoký zájem kvalitních výčepních, že Pilsner Urquell přidal po jednom kole v Praze a v Plzni.

Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková je médiím k dispozici
na těchto kontaktech:

Mobil: +420 731 193 191 
Email:

Poznámky pro editory
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender, která letos probíhá již třináctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a samozřejmě sdílí nadšení pro plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 12 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními, ale především podpora a vysoký standard pivní kultury u nás.
Finalisté se účastní významných akcí Pilsner Urquell doma i v zahraničí i mezinárodních soutěží. Dvojnásobný vítěz soutěže Lukáš Svoboda se stal vítězem celosvětové soutěže v čepování piva.
S celkovým prodejem přes 11 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2017 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.