Nejlepším výčepním severních, středních a východních Čech je Ota Macháček. Postupuje do národního finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender

3.8.2020 Ocenění

Nejlepší výčepní severních, středních a východních Čech se ve čtvrtek sešli v prostorách PUOR Plaudit Restaurant v Liberci,          aby se utkali o postup do celostátního kola 15. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti posuzovala odborná porota       pod vedením Václava Berky, emeritního vrchního sládka Plzeňského Prazdroje. Čepování piva a další hodnocené disciplíny nejlépe zvládl Ota Macháček z hospody Na Hradě. S dalšími finalisty se utká při celostátním kole v Plzni 10. a 11. listopadu 2020.

Soutěž, která letos probíhá již patnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a sdílejí nadšení pro zlatý plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 14 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními a motivace ke zlepšování se v tomto tradičním řemesle, ale především podpora a zvyšování kvality pivní kultury u nás.

„Ačkoli letos to kolegové výčepní opravdu neměli lehké, a kvůli zavřeným hospodám nemohli několik měsíců vykonávat svou profesi, je vidět, že svoje nadšení a lásku k pivu neztrácejí. Jsme rádi, že se chtějí neustále zlepšovat a taky předvést, co umí. O to lepší pivní zážitek pak čeká hosty v hospodách, a to je náš hlavní cíl,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Soutěžící se museli předvést nejen v samotném čepování a umět vykouzlit perfektní „hladinku“, ale prokázat také znalosti o výrobě piva, jeho správném skladování a péči o pivní zařízení. Hodnotila se i jejich schopnost komunikovat s hosty a správně nabídnout pivo.

Libereckého regionálního kola se zúčastnilo celkem 32 soutěžících. Spolu s vítězem postupují do dalšího kola dva finalisté. Ze druhého místa postoupila Veronika Hošková z Rotundy Lounge Café v Hradci Králové a ze třetího místa Michal Hruška z kutnohorského podniku Hruškovna. Porota rovněž udělila dvě divoké karty. První z nich získala Michaela Strachová z mladoboleslavské restaurace Rožátov a druhou Jan Barták z kutnohorské restaurace U Hrnčíře.

Regionální kola se letos kromě Liberce konají také v Plzni, v Praze, v Ostravě a v Brně. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi velký, odborníci z pivovaru do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu.

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 11. listopadu v Plzni. Před uskutečněním finálového kola prověří všechny postupující tajná kontrola, která neohlášeně navštíví restaurace finalistů a přesvědčí se, jak se starají o pivo ve svých domovských restauracích. I to bude hrát ve finálovém klání důležitou roli.

 

Tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář je médiím k dispozici na těchto kontaktech: mobil: +420 735 189 368, email: .

  

Poznámky pro editory

  • Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender, která letos probíhá již patnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a samozřejmě sdílí nadšení pro plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 14 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními, ale především podpora a vysoký standard pivní kultury u nás.
  • Finalisté se účastní významných akcí Pilsner Urquell a podílejí se na školení výčepních doma i v zahraničí. Dvojnásobný vítěz soutěže Lukáš Svoboda se stal vítězem celosvětové soutěže v čepování piva.
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.