Nová Radegastovna je ve Vyškově. Pirát pod dohledem boha Radegasta

27.5.2019 Radegast

Ve Vyškově byla otevřena další hospoda konceptu Radegastovna.  Pod dohledem sochy pohanského boha Radegasta naděluje hostům nejen skvělé tankové pivo a bohatou úrodu pokrmů, ale především ojedinělý interiér. V něm dominují kámen, drsné dřevo a další přírodní materiály. V Radegastovně Pirát hodlají provozovatelé poskytovat špičkové služby, které dosud ve městě a okolí chyběly.  

Nová hospoda se zrodila v místech, kam Vyškovští bývali zvyklí chodit na nákupy do samoobsluhy, později do prodejny nábytku a v dobách „předradegastovských“ do Pizzerie Pirát. „Nechali jsme starý název, nejen kvůli tomu, že hospodu lidé znali, ale také pro poměrnou libozvučnost ve spojení se slovem Radegastovna. Krátké a výstižné. Přemýšleli jsme i o jiných konceptových řešeních, ale nakonec jsme se rozhodli pro Radegastovnu. Pivo z Nošovic nám přijde jako dynamicky se rozvíjející a s velkým potenciálem v našem kraji.  Má tah na branku, přesně v duchu jeho spojení s českým hokejem,“ říká Radek Fryšták, jednatel provozní společnosti, která Radegastovnu vybudovala.

Při nedávné rekonstrukci se postupovalo opravdu z gruntu. Z původního prostoru zbyly jen holé stěny a dva nosné sloupy. Rekonstruovalo se takříkajíc od podlah až po stropy.  Nejen lokál, ale i zázemí, kuchyně a vše ostatní. „Musíme ocenit vynikající spolupráci s architektem Janem Boučkem. Ten navrhoval interiér tak, aby co nejlépe vyhovoval náročnému provozu restaurace. My jsme mu řekli, jaké uspořádání chceme, kde má co být z provozního hlediska. A výsledek? Nemusíme dodatečně nic měnit a předělávat.“

Cílem bylo vytvořit hospodu v duchu filozofie konceptu – hospodu pro všechny. Od chlapů, kteří přijdou po práci „jen“ na pivo, přes manažery z mezinárodní obchodní zóny na pracovní obědy, vojáky z posádky, mladé páry či turisty, kteří mají ve Vyškově spoustu atrakcí a vyhledávaných cílů.  Radegastovna je v centru Vyškova na pěší zóně. Blízko je městské muzeum se zámeckým parkem, kolem je dostatek parkovacích možností. Ale i pro pěší je nová hospoda dobře dostupná. 

„Radegastovna má poskytovat ojedinělý a neopakovatelný zážitek milovníkům Radegastu. Koncept je založen na myšlence použití jednotlivých materiálů v jejich „syrové“ až původní podobě, s minimem nutných úprav a přidaných dekorací. Materiál má působit sám o sobě. Výrazným prvkem je socha boha Radegasta v nadživotní velikosti umístěná před kamennou stěnou. Bůh shlíží na hosty a společně s výčepem vévodí celému prostoru,“ říká autor Radegastoven, architekt Jan Bouček. Kromě sochy hospodě dominuje výčep, který je řešen jako kamenný monoblok, připomíná kamenný kvádr přímo z lomu. Všechny interiérové prvky poukazují na svůj původ v přírodě, podobně jak to dělají i nošovičtí sládci použitím výhradně přírodních surovin při vaření piva.  

Restaurace, která má bezbariérový přístup, skýtá velký výběr možností, kde strávit příjemný večer, rychlý oběd či si „jen“ vychutnat správně ošetřené čepované pivo. Masivní dřevěné lavice, vyvýšená sezení, ale i zcela ojedinělé řešení tzv. mokrého lokte, místa pro pivo na stojáka. V Radegastovně se konzumenti mohou u piva opírat o dvojici masivních trámů, které jsou k vidění jen v Pirátu. Nerušenou a specifickou atmosféru lze vytvořit ve všech částech hospody, nejen v salonku. Ozvučení je sektorové, takže hudba neruší sousedy, stejné platí i o sledování například sportovních přenosů či při různých prezentacích s využitím audiovizuálního potenciálu Radegastovny. Celkem se v hlavní části Radegastovny usadí stovka hostů, venkovní zahrádka má kapacitu 70 hostů.  

Hlavním pivem je tankový Radegast Rázná 10, čepovaný z designových interiérových tanků s dvouplášťovou technologií zaručující optimální teplotu piva uvnitř. Na čepu mají také Radegast Ryze Hořkou 12, ležák Pisner Urquell, Velkopopovického Kozla Černého, nealkoholický Birell a každý měsíc jiný speciál z programu Volba sládků. Na letní sezonu se čepuje jablečný cider Kingswood. Šéfkuchař Pavel Cingroš postavil gastronomický koncept na tradiční české kuchyni, ale nechybí ani pokrmy podle receptů ze světa. „Vždyť musíme uspokojit chutě opravdu širokého spektra hostů. Přijdete-li k nám třeba vícekrát za týden, vždycky pro vás budeme mít něco nového.“ 

Kontakt:

Jitka Němečková

Plzeňský Prazdroj

731 193 191

 

Poznámky pro editory:

  • V pivovaru Radegast se vaří pivo od roku 1970. Oblibu si získalo díky své charakteristické výrazně hořké chuti. Nyní je pivovar Radegast součástí společnosti Plzeňský Prazdroj
  • Pivovar Radegast je vyhledávaným turistickým cílem, který každoročně navštíví téměř 50 tis. lidí. Je součástí projektu Technotrasa, jehož součástí jsou nejvýznamnější památky Moravskoslezského kraje.
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Za pozitivní působení v oblasti společenské odpovědnosti získal v roce 2018 Plzeňský Prazdroj čtyři významná ocenění v soutěži Business pro společnost TOP odpovědná firma a stal se tak jednou z nejoceňovanějších českých společností v oblasti firemní odpovědnosti v České republice.