Předvánoční volba: Mistrův Kaštanový od Kozla

2.12.2021 Velkopopovický Kozel

Tradiční vánoční pochoutka získává letos svého pivního souputníka. Jedlé kaštany můžete díky oblíbenému programu Volba sládků ochutnat i v tekuté podobě. Ve více než tisícovce restaurací po celé zemi bude díky Plzeňskému Prazdroji k dostání Mistrův Kaštanový od značky Velkopopovický Kozel.

Vznikl tak polotmavý spodně kvašený nefiltrovaný ležák, který na první pohled zaujme bohatou krémovou pěnou. Neobvyklou přísadu jedlých kaštanů připomíná i jeho výrazná hnědá barva. Kaštanová mouka jako varní ingredience se pak samozřejmě propisuje i do chuti. Ta přináší vzpomínky na pečené jedlé kaštany, které jsou nedílnou součástí vánočních procházek po zasněženém městě. Spíš než hořkost proto v prosincovém speciálu hledejte nasládlé plné tóny.

 „Prosinec je ideálním obdobím pro plné pivo s výraznou chutí. Kaštany spolu s karamelovým sladem dodávají chuti speciálu i obilný a oříškový nádech. Chmelení odrůdou Premiant vhodnou pro výrazná plná piva obohacuje celkový dojem o lehkou hořkost na konci,“ říká sládek programu Volba sládků Tomáš Pokorný.

Základ pro výrobu Mistrova Kaštanového speciálu tvoří čtyři druhy sladu: plzeňský, bavorský, karamelový a pražený. Právě jejich kombinace spolu s moukou z jedlých kaštanů dodává pivu typickou medovou barvu. Pivo obsahuje 5,3 % alkoholu a hořkost dosahuje 35 jednotek IBU.

Mistrův Kaštanový se výborně hodí k oblíbeným zimním jídlům jako jsou přesnídávkové polévky (zelňačka, kapustová, gulášová, bramboračka, dýňový nebo hráškový krém), pečenému vepřovému a skopovému masu podávanému se zelím či smetanovou omáčkou nebo k italskému krémovému rizotu. Výborně ladí i s jablečnými a hruškovými dezerty, chuťově se krásně propojí i s vanilkou.

Kaštanový speciál si hosté mohou v prosinci vychutnat více než 1000 hospodách a restauracích po celé republice. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu volbasladku.cz.

 

Poznámka pro editory:

  • Program Volba sládků přináší každý měsíc nový pivní speciál a přispívá k rozmanitosti českého pivního trhu.
  • Plzeňský Prazdroj tento speciální program spustil v květnu 2015 a přinesl do více než 1000 hospod už přes 60 druhů pivních speciálů.