Sládci Gambrinusu uvařili pivo z čerstvého chmele. Ochutnat ho můžete jen jednou za rok

27.9.2016 Gambrinus

Čerstvý chmel pro mimořádnou várku ležáku Gambrinus První chmel dnes doputoval do pivovaru. Ještě ráno jej na  chmelnici Chmelařského institutu v Žatci sklízeli, aby už před polednem z něj sládci v pivovaru uvařili výtečný ležák. Rychlost je v tomto případě velmi důležitá, aby  zůstala zachována čerstvost šištic a pivo tak vonělo i chutnalo intenzivně chmelem. Milovníci piva budou moci Gambrinus První chmel ochutnat od konce září čepovaný v hospodách a restauracích a od října pak bude i k zakoupení v obchodech v půllitrových lahvích. 

Na sběr zralých zelených šištic pro pivovar Gambrinus dohlížel na žatecké chmelnici Beránek šéf Chmelařskému institutu Josef Patzák. „Letošní úroda chmele je velmi dobrá, hlávky obsahují dostatek alfa hořkých látek, a tak z něj bude pivo s výraznou hořkostí i  vůní,“ hodnotí sklizeň.

Dodávku z chmelnic Chmelařského institutu v plzeňském pivovaru  převzal Zdeněk Polák, který vaří pivo už více než čtyřicet let. „Pivo s čerstvým chmelem můžeme vařit pouze jednou v roce, a to v době sklizně. Je to pro pivovar takový malý svátek.  Jsem si jistý, že jeho výjimečnou chuť ocení i pivaři, tímto je koncem září zvu do hospod Gambrinus, aby oslavili První chmel s námi,“  říká Zdeněk Polák.