Sládek Prazdroje Václav Berka podle tradice přinesl bednářům kachnu se zelím jako poděkování za celoroční práci

3.12.2019 Ostatní

S upečenou kachnou, zelím a knedlíky se dnes před polednem vydal emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka k pivovarským bednářům, aby jim tak poděkoval za jejich celoroční práci.

Společný oběd sládka s bednáři v adventním čase je plzeňskou pivovarskou tradicí, která vznikla již v době Měšťanského pivovaru v devatenáctém století. Prazdroj ji před lety obnovil, aby tak vzdal hold plzeňské bednářské partě, která je jediným pokračovatelem kdysi slavného pivovarského řemesla pracují přímo v některém z evropských pivovarů.

„Bednářům patří poděkování za jejich práci během celého roku, díky které se nám daří v našich historických sklepích zachovávat tradiční technologii zrání piva v dřevěných sudech a kádích. Kromě toho jsem jim přišel popřát klidné prožití vánočních svátků a mnoho zdaru v nastávajícím roce,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského PrazdrojeVáclav Berka.

V roce 2020 budou bednáři pokračovat v úsilí o zápis svého řemesla na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Poté, co byli zařazeni na seznam krajský, se před rokem dočkali i zápisu na národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Nyní tak osmičlennou partu bednářů čeká etapa nejnáročnější – posouzení jejich žádosti o vstup do elitní skupiny UNESCO.

Tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář je médiím k dispozici na těchto kontaktech:

mobil: +420 735 189 368

email:

Poznámky pro editory

S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
Plzeňský Prazdroj získal v roce 2019 v soutěži Business pro společnost TOP Odpovědná firma nejvýznamnější ocenění Trensetter za to, že dlouhodobě v Česku udává směr v oblasti udržitelnosti a za přínos nových inspirativních podnětů k zodpovědnému podnikání.