Starší sládek Plzeňského Prazdroje poděkoval podle tradice bednářům za celoroční práci

4.12.2017 Ostatní produkty

Společným obědem poděkoval dnes bednářům Plzeňského Prazdroje za jejich celoroční práci starší obchodní sládek pivovaru Václav Berka. Do bednárny nastoupil s pečenou kachnou se zelím a knedlíky, kterou pohostil osmičlennou bednářskou partu.

„Bednářům patří ze jejich celoroční práci velké uznání. Díky jejich úsilí se nám daří po léta uchovávat tradiční technologii zrání piva v dřevěných sudech a kádích v historických sklepích Plzeňského Prazdroje. Proto jim jdu poděkovat a popřát požehnané Vánoce a mnoho zdaru v nastávajícím roce,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Společný oběd s bednáři na začátku adventu je obnovenou tradicí, kterou sládci v pivovaru založili již na počátku příběhu jedinečného plzeňského ležáku. I díky úctě k tradicím a zachováním historického výrobního postupu se daří Plzeňskému Prazdroji uchovávat po generace výjimečnou chuť ležáku Pilsner Urquell. Právě tím si ke kachně spolu s vrchním sládkem Václavem Berkou bednáři připili.

Osmičlenná parta pivovarských bednářů z Plzeňského Prazdroje se stará o ležácké sudy a kádě, ve kterých v plzeňských sklepích kvasí a zraje pivo. Letos bednáři ve dvou etapách – na jaře a na podzim – vysmolili celkem šestadvacet cca 40 hl sudů, k tomu navíc vyrobili dva zcela nové. Kromě toho vyrobili přes sto malých pivních sudů o objemech od 3 do 50 litrů pro různé slavnostní příležitosti jako jsou oslavy výročí tradičních hospod, které čepují plzeňské pivo apod…

Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková je médiím k dispozici
na těchto kontaktech:
Mobil: +420 731 193 191 
Email:

Poznámky pro editory
Osmičlenná parta pivovarských bednářů z Plzeňského Prazdroje je poslední pokračovatelkou tohoto slavného řemesla spadající pod některý z pivovarů. Plzeňští bednáři usilují o zápis do prestižního seznamu nehmotného dědictví organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO.
Plzeňský Prazdroj stále dodržuje tradiční postupy dozrávání piva v klasických dřevěných sudech a jako
jeden z posledních v Evropě má i svoji partu osmi bednářů, kteří se o sudy i o větší dřevěné kádě starají.
Pivo, které v nich zraje a kvasí, slouží nejen k ochutnávání návštěvníkům v pivovaru, ale hlavně k tomu,
aby sládci mohli neustále porovnávat kvalitu a chuť ležáku, který kvasí v moderních ležáckých tancích.
Pilsner Urquell tak díky nim chutná stále stejně jako před 175 lety, kdy byl poprvé uvařen, a dal tak
vzniknout zcela nové kategorii piv – ležáku plzeňského typu. Dnes do ní spadá 70 % veškerého piva
uvařeného ve světě.

(Plzeň)