Titul nejlepší výčepní plzeňského ležáku získala Klára Brodecká. Stala se první vítězkou v historii soutěže

19.4.2024 Ocenění

Vítězkou 18. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se stala Klára Brodecká z brněnské restaurace The Erin’s Flag Irish Pub. Poprvé v historii si tak titul nejlepší výčepní odnesla žena. Prestižního klání se letos zúčastnilo rekordních 256 výčepních z celé České republiky. Nejúspěšnější z nich si odnesla trofej, ikonickou zástěru a symbolických 1842 EUR podle roku uvaření první várky piva Pilsner Urquell. Ocenění „Výčepní legenda“ za celoživotní přístup k řemeslu výčepních získal Tomáš Weissgráb z restaurace U Bohuslavů. Čestný titul Honorary Connoisseur, který je každoročně udělován osobnosti, která šíří dobré jméno plzeňského piva v Česku i ve světě, obdržel ekonom Tomáš Sedláček. Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender dlouhodobě přispívá k rozvoji české pivní kultury a zvyšování kvality čepovaného piva v Česku. 

Dvacet finalistů, 14 mužů a 6 žen, z celé České republiky se utkalo tento týden o titul Pilsner Urquell Master Bartender 2024. Soutěžící měli  během dvoudenního klání v Plzni a Praze za úkol předvést své výčepní řemeslo a dokonale načepovat světoznámý ležák. Čekaly na ně také souboje v nejrůznějších dovednostních soutěžích, jako například skládání výčepních kohoutů, pivní kvíz nebo čepování na čas. Kromě toho museli finalisté prokázat špičkové znalosti o pivu, ať už se jedná o jeho výrobu nebo historii, absolvovat degustační test a předvést komunikační dovednosti, které jsou pro dobré výčepní nezbytné.  

Titul nejlepší výčepní v Česku pro rok 2024 převzala včera večer při slavnostním galavečeru v Holešovické tržnici Klára Brodecká. Porotu přesvědčila nejen prokázanými znalostmi a dovednostmi, ale také schopností přenášet lásku k pivu a své nadšení na ostatní.
Je to neskutečný pocit. Vyhrát titul Mastera Bartendera v takové konkurenci šikovných lidí je pro mě velká čest. A ještě ke všemu být první žena, která tento titul získala. Mám radost i za naší restauraci, kde mi všichni fandili a drželi palce. Za to bych všem chtěla poděkovat,“ neskrývá radost Klára Brodecká, vítězka z restaurace The Erin’s Flag Irish Pub z Brna, která se kromě trofeje může těšit z finanční odměny v symbolické výši 1842 EUR. Na druhém místě se umístil Matyáš Wiaczka z pražského Výčepu U Zvonu a třetí místo získal Alexandr Včulek z plzeňské Hospody Na Spilce. 

Novinkou letošního ročníku byla společná cesta finalistů soutěže ve speciálním vagonu rychlíku z Plzně do Prahy, kde je překvapila nečekaná výzva. Finalisté měli za úkol zachovat chladnou hlavu, v týmu se vypořádat se všemi nástrahami vlakového prostředí a ve ztížených podmínkách načepovat perfektní pivo, které pak hodnotila odborná porota. 

V letošním roce se o titul Pilsner Urquell Master Bartender ucházelo rekordních 256 výčepních z Česka, z nichž bylo 87 žen. Soutěž i letos přilákala řadu nových výčepních – více než 170 přihlášených se účastnilo poprvé. „Letos jsme mohli vidět plno nových tváří, z čehož mám opravdu radost. Je dobře, že přibývají noví talentovaní výčepní i hospody, které chtějí nabízet pivo v té nejvyšší kvalitě. A je skvělé vidět, že řemeslo výčepních už rozhodně není jen mužskou záležitostí. Naše klání navíc přispívá k rostoucí kvalitě čepovaného piva, edukuje výčepní  a zároveň je motivuje ke zdravé rivalitě. I to pomáhá k rozvoji české pivní kultury, a to nejen v tradičně „pivních městech“, ale po celém Česku,“ hodnotí letošní ročník soutěžeVáclav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda odborné poroty.

Pilsner Urquell také každoročně oceňuje dlouholeté výčepní profesionály, kteří čepování a péči o pivo zasvětili celý svůj pracovní život. Do síně slávy s titulem „Výčepní legenda“ letos zaslouženě vstoupil Tomáš Weissgráb z čelákovické hospody U Bohuslavů,  který zde s nadšením čepuje pivo už 30 let. „Dnešek je pro mě opravdu výjimečný. Pokaždé mám radost, když štamgasti i ostatní hosté ocení naši čepovanou plzeň, ale toto je něco nezapomenutelného. Beru to jako uznání za celoživotní péči jak o naše pivo, tak i  hosty od nejlepších plzeňských pivovarských odborníků. Zároveň si uvědomuji, jak velký je to závazek,“ říká nový člen síně slávy nejlepších výčepních plzeňského ležáku. 

Kromě titulu Výčepní legenda se již tradičně předával i prestižní titul Honorary Connoisseur věnovaný významným osobnostem, které dlouhodobě doma i v zahraničí šíří dobré jméno piva Pilsner Urquell. Letos ho získal Tomáš Sedláček, český ekonom, filozof a vysokoškolský učitel.„Jenom u nás se s pivem mazlíme a hýčkáme tak, až se z toho stal vskutku vzácný národní klenot. Nebereme pivo jen jako tekutinu, ale pečujeme o jeho duši a ducha. Protože jen u nás se ví tajemství, že polovinu chuti a krupavosti piva dělá hospoda. A toto bychom měli vyvážet všude po světě – nikoli pivní tekutinu, ale pivní kulturu. To, co je „kolem piva“, nikoli v něm. Je mi velikou ctí, že si mé lásky k pivu někdo všiml a mám téměř nekonečnou radost, že na to mám oficiální papír, říká nový Pilsner Urquell Honorary Connoisseur Tomáš Sedláček.

Poznámky pro editory: 

  • Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender, která letos proběhla již osmnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a sdílí nadšení pro plzeňský ležák. Cílem soutěže je nejen ocenění výčepních a jejich náročné práce, ale také vzdělávání veřejnosti, zvyšování kvality čepovaného piva i rozvoj české pivní kultury.  
  • Za uplynulých 18 ročníků se klání zúčastnily tisíce výčepních. Finalisté prezentují své umění na významných akcích doma i v zahraničí. 
  • Nejlepším výčepním plzeňského piva za rok 2023 se v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender stal Matěj Šorejs z vejprnické restaurace U Mottlů. 
  • Nároky na soutěžící jsou rok od roku větší. Jejich znalosti a dovednosti musí být komplexní. V prvním kole prokázali všichni přihlášení prostřednictvím on-line testu své znalosti o výrobě piva, péči o něj na provozovně, o historii pivovarství a taky o značce Pilsner Urquell. Osmdesát nejlepších pak postupně navštívili obchodní sládci pivovaru přímo v jejich podnicích. Během mystery shoppingu pozorně sledovali nejen jak čepují, ale taky jakou pozornost věnují čistotě výčepního zařízení, správné přípravě sklenic a taky jak přispívají k dobré pohodě v restauraci. Z nich vzešlo 30 nejlépe hodnocenýchvýčepních, kteří, plnili poslední kvalifikační úkol, natočení minutového prezentačního videa. Natočené medailonky napověděly porotě více o kreativitě, zápalu pro věc, energii a vůbec celkovém založení soutěžícího. Teprve po vyhodnocení videí bylo do finálového boje pozváno 20 nejlepších, jejichž znalosti a dovednosti hodnotila po celý den odborná porota, v níž zasedli obchodní sládci a odborníci z oblasti výčepní techniky, obchodu i marketingu plzeňského pivovaru. 
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.  
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2023 v žebříčku aliance Byznys pro společnost TOP Odpovědná firma tři první místa: v hlavní kategorii „TOP odpovědná velká firma“ a v oborových kategoriích „TOP odpovědná firma v inovacích“ a „TOP odpovědná firma v životním prostředí“.