Velkopopovický pivovar udělil premiérový titul Kozel Mistr výčepní. Stala se jím Anna Sladká z Kozlovny Bystřice nad Pernštejnem

29.9.2019 Ocenění

Historicky prvním držitelem titulu Kozel Mistr výčepní se stala žena – Anna Sladká z restaurace Kozlovna v Bystřici nad Pernštejnem. O vítězi rozhodla odborná porota na finálovém klání, které se uskutečnilo v sobotu přímo ve velkopopovickém pivovaru v rámci tradičního Klobáskofestu. Finále soutěže sledovaly po celý den stovky návštěvníků této oblíbené akce, která se konala u příležitosti Dnů českého piva.

 Ve finále soutěže Kozel Mistr výčepní se utkalo patnáct finalistů, kteří vzešli ze tří regionálních kol a téměř šedesáti přihlášených výčepních. Museli prokázat, že umí nejen perfektně načepovat pivo, ale porota hodnotila také to, jaké mají znalosti o Velkopopovickém pivovaru, co ví o jeho historii nebo jak jsou zdatní v péči o pivo přímo v hospodě.

Nejlépe vše zvládla Anna Sladká z Kozlovny v Bystřici nad Pernštejnem – první Kozlovny v Česku. Získala hlavní cenu v podobě dřevěné trofeje s Kozlem, k tomu prestižní koženou výčepní zástěru „Kozel mistr výčepní“ a pivo na celý rok zdarma. Na druhém místě se pak umístil její kolega ze stejné restaurace Jiří Štarha a třetí příčku obsadila další žena – Eliška Petříčková z pražské restaurace Červený jelen.

Vítězná výčepní přiznala, že se na soutěž připravovala nejen studiem historických faktů, ale především tréninkem čepování, kdy jí její otec dokonce měřil dobu načepování piva, a pokud se mu zdála příliš dlouhá, musela postup opakovat. „Jsem ráda, že jsem ukázala, že i ženská za výčepem ví, co dělá a umí načepovat výborně pivo. Ocenění vnímám jako reklamu pro naši hospodu i závazek pro sebe, abych neustále udržovala tu nejvyšší kvalitu, která mě dovedla až k vítězství v této prestižní soutěži,“ komentuje vítězka Anna Sladká.

Kozel Mistr výčepní je zcela novou soutěží českých výčepních, v jejímž letošním prvním ročníku poměřili své dovednosti a znalosti především výčepní z Kozlovských restaurací ve čtyřech regionech – Českých Budějovicích, Jihlavě, Hradci Králové a Praze. Hlásit se ale mohli i výčepní ze zbytku republiky. „Rozhodli jsme se pro pořádání této pro veřejnost velmi atraktivní podívané, abychom ocenili nejlepší výčepní hospod a restaurací, kde se čepuje velkopopovické pivo. A zároveň lidem ukázali potřebný um a fortel tohoto tradičního řemesla,“ uvádí Vojtěch Homolka, předseda poroty a vrchní obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, do jehož skupiny Velkopopovický pivovar patří.

 Účast v soutěži dodává prestiž nejen samotným výčepním, ale i hospodě, ve které soutěžící pracuje. „Pro návštěvníky hospod a hospůdek je výčepní, který prošel  soutěží, zárukou, že od něj dostanou pivo v nejvyšší kvalitě. Dlouhodobě se snažíme školit tuzemské i zahraniční výčepní, aby se uměli o pivo náležitě postarat a správně ho načepovat. Těší nás, že se kvalita čepování neustále zvyšuje, což dokazují i účastníci soutěže výčepních,“ dodává Vojtěch Homolka.