Suroviny

„Abych mohla uvařit nejen pořádné české pivo se správným řízem a krásnou barvou, ale i speciální limitované edice piv odpovídající danému pivnímu stylu, potřebuji k tomu suroviny v té nejvyšší kvalitě. Proto vnímám jako naprosto zásadní, že spolupracujeme s pěstiteli a připravujeme se společně na klimatické změny, které mají stále větší vliv na kvalitu úrody.“
—Lenka Straková, sládková

Chráněné zeměpisné označení České pivo

České pivo není jen obecný název. Jde o chráněné zeměpisné označení (CHZO), zavedené Evropskou unií v roce 2008. Zaručuje vysoký standard výrobního procesu a kvality surovin. Ne všechna piva, vyráběná v naší zemi, se jím mohou pyšnit.

Užití CHZO totiž představuje závazek. Je příznačné, že úplně první značkou, která označení získala, se stal Gambrinus a to již v roce 2009. Postupně se připojily další – Pilsner Urquell, Velkopopovický Kozel a Radegast. Zvýšená poptávka po domácích surovinách pak výrazně přispěla mimo jiné k záchraně šlechtění a pěstování českých sladovnických odrůd ječmene.

Téměř veškerý ječmen nakupujeme doma

V Plzeňském Prazdroji nakupujeme téměř všechen ječmen z domácích zdrojů. Celkově nakupujeme 65 % ječmene přímo od pěstitelů, zbytek od obchodníků garantujících původ (35 %).

Jsme druhým největším odběratelem v České republice a největším odběratelem odrůd schválených pro výrobky s CHZO České pivo. V roce 2018 jsme nakoupili přes 142 tisíc tun sladovnického ječmene, což je kvůli horší úrodě o 6 tisíc tun méně než v roce 2017.

Proč je český ječmen tak důležitý? Domácí odrůdy (především jarní dvouřadý ječmen) umožňují nižší míru prokvašení, která dává českému pivu typickou plnost.

str.15-Suroviny_1[1]

Český chmel je světoznámým pojmem

Při výrobě piva v Plzni, Nošovicích i Velkých Popovicích hrají klíčovou roli jeho nejznámější odrůdy – Sládek a Žatecký poloraný červeňák, případně Žatecký pozdní.

Chmelové granule pro naše piva se vyrábí drcením šištic ihned po sklizni a bez přístupu vzduchu. Díky tomu si surovina uchová intenzivní hořkost i unikátní aroma. Obejde se také bez ošetření proti plísním. Výjimečně vaříme i přímo ze šištic – třeba Gambrinus První chmel.

Proč je český chmel tak výjimečný? Díky specifickým půdním a klimatickým podmínkám má výjimečné chuťové vlastnosti. A je celosvětově nejuznávanější. Díky příznivému podílu tzv. α hořkých kyselin se hodí k přímému chmelení.

Domácí dodávky chmele tvoří většinu objemu našich nákupů. Protože Plzeňský Prazdroj produkuje také pivní speciály, ochucená piva a další nápoje, k jejichž výrobě jsou vhodnější některé zahraniční odrůdy, nakupujeme malou část chmelu i v zahraničí (například pro Excelent Ice Beer, jemuž dodává částečné použití odrůdy Sorachi Ace jemné citrusové aroma).

Vnímáme jako velmi důležité podporovat výzkumné ústavy ve šlechtění nových odolnějších odrůd. Rok 2018 byl výjimečný i tím, že Plzeňský Prazdroj jako první tuzemský pivovar uvedl na trh pivní speciál z nově vyšlechtěné odrůdy žateckého chmele Boomerang.

str_2-e1528195033150

Do piva patří jen taková voda, které byste se s chutí napili

O jejím významu pro výslednou chuť pochybuje málokdo. Když hrabě František Ringhoffer hledal místo pro zbudování nového pivovaru, vybral si Velké Popovice právě kvůli kvalitě tamní vody.

Také odborníci z Nošovic si  v 60. letech minulého století zvolili  pro výstavbu nového závodu blízkost řeky Morávky  pro výbornou kvalitu vody.

Plzeňské studně jsou zase proslulé měkkou vodou, která pivu propůjčuje jemnost.
Voda prochází v pivovarech samozřejmě ještě kontrolou, případně další úpravou. Především se jí ale používá více, než kolik skončí v pivu. O šetření s touto stále vzácnější tekutinou se více dočtete pod titulkem „Spotřebu vody jsme od r. 2010 snížili o 1/3.“

str.6-slovo-GR_udrzitelnost_1[1]

Podporujeme vědu a výzkum v pivovarnickém odvětví!

Pěstitelé se musí potýkat s novými výzvami, jako jsou klimatické změny. Jednou z takových je nedostatek srážek a vláhy v půdě, kvůli čemuž se celková úroda pivovarnických surovin snižuje.

Proto vnímáme jako nezbytné dále pracovat s pěstiteli ječmene i chmele. V minulém roce jsme podpořili Výzkumný ústav pivovarský a sladařský při jeho výzkumných pracích. Mimo jiné v oblastech nových odrůd českého chmele a ječmene či pivovarské kvality hlavních látek a sloučenin v těchto surovinách. Celková hodnota podpory dosáhla 1 950 000 Kč.

V květnu loňského roku hostil Plzeňský Prazdroj mezinárodní seminář o inovacích v pivovarnictví a destilaci, který pořádala prestižní mezinárodní organizace Institute of Brewing & Distilling (IBD). Na semináři vystoupili akademici a zástupci významných evropských a amerických společností z oboru pivovarnictví a destilačního průmyslu.

Našimi aktivitami pomáháme naplňovat tyto Cíle udržitelného rozvoje: